Kolíková o slovách vdovy Lučanskej: "Tepláková bunda na krku zanechá inú stopu, ak vôbec..."
08 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

Po zasadnutí výboru Národnej rady Slovenskej republiky, ktorý mal za cieľ preveriť a prešetriť dostupné fakty k údajnej samovražde generála Lučanského sa vyjadrila aj ministerka spravodlivosti Kolíková.


"Zjavne je tu nejaký záujem. Vnímam to ako záujem v boji o moc, v boji o spravodlivé a bezkorupčné Slovensko." Celkovo zhodnotila atmosféru v spoločnosti po úmrtí bývalého policajného prezidenta pre web video.sme.sk ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

"Je zjavné, že tak ako tá kauza nadobudla rozmery a o čo tu ide, je neuveriteľným spôsobom zneužívaná. Tá paralela k zavraždenému Kuciakovi a jeho priateľky je tak abusrdná, že vidno, že tí, ktorí tie konšpirácie, (Pozn.red. HD - citácie sú bez akéhokoľvek korektúrneho zásahu redakcie.), sa nezastavia pred ničím. Aj keby som každý deň urobila tlačovku, tak by sa to šírilo," hovorí ministerka spravodlivosti Mária Kolíková o tom, či nemala komunikovať počas prvých dní po samovražde Milana Lučanského viac.

"Kolíková nepredložila kľúčové dôkazy, už dávno mala byť odvolaná," hovorí Tomáš
Hoci ministerka spravodlivosti Kolíková tvrdí opak, podľa poslanca HLAS-u Erika Tomáša, na včerajšom výbore pochybnosti okolo Lučanského smrti nerozptýlila. Strana sa s tým nezmieri a bude koanať. Napísal o tom na sociálnej sieti. Čítať ďalej
08 | 01 | 2021 | Michal Filek


Ministerka ešte pripomenula, že "všetci, ktorí môžu mať obavu z prešetrenia z akýchkoľvek korupčných praktík to zneužívajú, aby spochybnili všetky kroky, ktoré nastali v jednotlivých kauzách."

Kolíková si je istá, že Lučanský spáchal samovraždu "vo väzbe sa tomu nedá zabrániť". Ďalej povedala, že "ten kto prišiel na výbor s tým, že naozaj chcel vedieť, ako sa to stalo, tak sme ho presvedčili."

Na otázku, že generálny prokurátor namietal, že nikto s nekonzultoval zverejňovanie dokumentov ministerka povedala: "Na tej časti výboru, kde toto malo zaznieť, som nebola. Myslím si, že ide o nedorozumenie v konzultácii čo sa komunikovalo a čo sa nekomunikovalo."

Kolíková i Ivan tvrdia, že výboru podrobne zodpovedali všetky otázky
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) i odchádzajúci šéf Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Milan Ivan deklarujú, že poslancom na štvrtkovom parlamentnom brannobezpečnostnom výbore podrobne zodpovedali všetky otázky týkajúce sa... Čítať ďalej
07 | 01 | 2021 | tasr


K nezverejnenie kamerových záznamov podala ministerka spravodlivosti nasledujúce vysvetlenie: "Neviem, aké je stratégia celého trestného konania." ( Teda, aby prípadným zverejnením záznamov neovplyvňovala výpovede svedkov. Pozn. red. HD.)

Z pitvy nemá Koliková výsledky. podľa jej slov - "rada by sa s ňou oboznámila, ale je to súčasť trestného konania." Podľa Kolíkovej  "rodina má záujem najskôr sa zoznámiť so zdravotnou dokumentáciou a až potom zváži jej zverejnenie."

Mária Kolíková zdôraznila: "Nemám dôvod pochybovať o závere, aký bol vyslovený." Ministerka nechce konfrontovať vyjadrenia rodiny, pripisuje ich emóciám. K vyjadreniu manželky, že keď bola pri posteli nebohého, stála za ňou po zuby ozbrojená ochranka a nedovolili jej odkryť plachtu, Kolíková povedala: " Odkrývanie - s tým Zbor väzenskej a justičnej stráže nič nemá a neviem, že by bol taký záujem zo strany manželky. Ozbrojený člen ZVJS tam musel byť, pretože také sú vykonávacie predpisy."

Na argument pani Lučanskej, že na krku nebohého manžela nevidela žiadne stopy po obesení, ministerka spravodlivosti Mária Kolíková reagovala vyjadrením, že "tepláková bunda - mäkká časť - zanechá inú stopu, ak vôbec nejakú."

Kolíková porušila zákon, keď vyzradila identitu strážcov z Prešova. Budú Žilinka a Kovařik konať?
Ministerstvo spravodlivosti pred niekoľkými dňami na stránke ministerstva poskytlo verejnosti dokumenty k udalostiam, ktoré sa stali v súvislosti s úmrtím generála Lučanského. Zarážajúce je a všimli si to viacerí diskutujúci na internete, že... Čítať ďalej
07 | 01 | 2021 | Petra Demková