Desivá predpoveď analytika: Opatrenia budú musieť byť silnejšie a trvať aj celý február
08 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

Podľa analytika Ivana Bošňák zákaz vychádzania neplatí, keď boli všetci na Kolibe. Bratislava bude o chvíľu tam, kde Nitra.


Nitriansky okres čaká pretestovanie. Situácia je tam podľa premiéra kritická. Počty pozitívnych pribúdajú, rekordy lámu aj počty úmrtí a to sa ešte neprejavili dôsledky silvestrovských osláv.


Analytik Ivan Bošňák, spoluzakladateľ projektu Dáta bez pátosu, pre portál slovensko.hnonline.sk tvrdí, že mesto Nitra v tom nie je samé a postihnutý je celý kraj. Zistilo sa tam viac ako tisíc pozitívnych na 100-tisíc obyvateľov za posledných sedem dní. To je asi jedno percento.

Nitrianska Fakultná nemocnica brala väčšinu týchto pacientov. „Už dlho sme hovorili, že Nitra nakoniec bude závidieť Čadci a ono sa to stalo,“ hovorí analytik o tom, že o zlej situácii sme vedeli už dlho. Dodáva, že dôvodom je aj vyššia mobilita v regióne, kde sú veľké fabriky, do ktorých sú často ľudia zvážaní autobusmi.

Tvrdí, že Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Nitre mal zasiahnuť a pohyb ľudí obmedziť skôr. Dobré príklady takéhoto zásahu sme podľa neho videli na Orave po lete a tesne pred Vianocami v Trenčíne.

Otvorené kostoly - aktivity, ktoré výjdu draho
Otvorené kostoly na Orave počas sviatkov vyvolali búrku nevôle. Kým domáci sa cítia dotknutí, ďalší hovoria o nezodpovednosti v čase hrozivého prepuknutia ďalšej vlny koronavírusu a žiadajú postihy. V oravských obciach Vitanová a Liesek sa totiž na... Čítať ďalej
05 | 01 | 2021 | Ivan Brožík


„Je to určite chyba. Boli sme, a v pandemickom pláne to tak máme definované, na takých úrovniach, kedy sa regionálne opatrenia regionálneho významu a veľmi striktné vyžadovali.“

Upozorňuje však, že Nitra v tom nebude osamotená. Prudký nárast prípadov je aj v hlavnom meste, ktoré sa na rovnakú úroveň dostane za dva týždne. „Bratislava bude na veľmi podobných číslach ako Nitra. Za posledný týždeň Bratislava narástla o 70 percent.“

V nemocniciach sú aktuálne aj ľudia, ktorí sa nakazili počas sviatkov. Ešte nás teda len čaká nápor infikovaných zo silvestrovských osláv. Očakáva, že o týždeň môže byť v nemocniciach 3 500 pacientov. Od nového roka máme zavedené prísnejšie opatrenia. Na krivke by sa to však malo prejaviť o tri až štyri týždne.

​Opatrenia podľa neho nestačia a zákaz vychádzania neplatí, čo bolo vidieť na Kolibe, keď v Bratislave nasnežilo. Opatrenia, ktoré dnes platia v Nitre, potrebujeme podľa neho rozšíriť na všetky krajské mestá.

Mikas: To, či bude tretia vlna sa vylúčiť nedá. Všetko bude závisieť od toho, ako sa skončí táto vlna
Hlavný hygienik Ján Mikas v tohtotýždňovom video rozhovore pre denník Pravda priblížil ako vyzerá súčasná situácia a či môžeme očakávať aj ďalšiu vlnu Čítať ďalej
25 | 12 | 2020 | Gabriel Matta


„Učíme sa na vlastných chybách. Stále používame riešenia, ktoré neprinášajú výsledok, potom si myslíme, že keď ich zopakujeme, tak oni výsledok prinesú, ale oni prinesú taký istý výsledok, aký sme už videli.“

Dodáva, že sa zrejme nevyhneme tvrdším opatreniam, medzi ktoré bude patriť aj zákaz vychádzania len v prípade nákupu nevyhnutných potrieb. Podobné opatrenie malo v kritickej situácii aj Česko.

Upozorňuje, že naša aktuálna epidemiologická situácia sa veľmi výrazne približuje k stavu, ktorý bol v Česku na jeseň.

​„Trend šírenia je veľmi podobný ako vtedy v Českej republike. Nakoniec Zlínsky kraj, ktorý susedí s Trenčínom a Novým Mestom je najpostihnutejší krajom v Českej republike. Takže ideme po úplne rovnakej ceste, len oni majú väčšie kapacity,“ dodáva Bošňák.

Špičku tejto vlny sme tak ešte nevideli. Predpokladá, že silné obmedzenia budú platiť aj celý február. Je pesimista aj v prípade škôl. Žiaci a študenti, ako sa domnieva, nebudú môcť polročné známky uzatvárať v školských laviciach.

České „ára“ majú rekordný počet pacientov, niektorí sa nezotavia
V celej Českej republike rastú počty ľudí, ktorí potrebujú intenzívnu starostlivosť. Niektoré nemocnice to už kapacitne nezvládajú, iné sa zmenili na „covidové“ zariadenia. Čítať ďalej
20 | 10 | 2020 | Natália Sollárová