Na pohrebe generála Lučanského sa polícia zameria na negatívne testy
07 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

Polícia pripravuje opatrenia v súvislosti s pohrebom policajného exprezidenta Milana Lučanského (†51), ktorý bude v piatok o 14. hodine v rímskokatolíckom kostole sv. Ondreja v Štrbe, odkiaľ pochádzal.


Milan Lučanský zomrel v stredu 30. decembra po doteraz nevyjasnených okolnostiach a udalostiach vo väzbe. "Ako verejnosť, tak aj policajti cítia potrebu sa s ním dôstojne rozlúčiť. Existujú len dva spôsoby, ako to urobiť. Jeden je cestou porušenia zákona, druhý jeho dodržiavaním. Uvedomujeme si, že neexistuje riešenie, ktoré by uspokojilo všetkých,“ konštatoval poverený prezident PZ Kovařík a zaznamenal to portál spis.korzar.sme.sk.

Kovařík upozornil, že polícia pôjde cestou zákona a bude dohliadať na to, aby nedošlo k porušovaniu opatrení a zhromažďovaním sa nedošlo k ohrozovaniu životov a zdravia. Účasť na pohrebných obradoch je kvôli vyhlásenému lockdownu všeobecne obmedzená len na šesť osôb z najbližšej rodiny.

V prípade potreby na vyššiu účasť je možná výnimka, ktorú je potrebné ohlásiť na príslušnom regionálnom úrade verejného zdravotníctva 48 hodín pred začiatkom obradu. Každý účastník sa však musí preukázať negatívnym testom na Covid-19 (PCR alebo antigénový), ktorý nie je starší ako 12 hodín.

Saková sa pýta. Otázok ku kauze Lučanský má celý zoznam
Exministerka vnútra Denisa Saková si na parlamentný výbor, ktorý sa zaoberá okolnosťami smrti, pripravila množstvo otázok. Čítať ďalej
07 | 01 | 2021 | Ivan Brožík


„Boli by sme radi, ak by si každý občan uvedomil, že hlavnou úlohou polície je presadzovanie práva. Porušovaniu pravidiel vedúcich k ohrozeniu života a zdravia nás všetkých sa Policajný zbor nemôže mlčky prizerať." Kovařík pripomenul, že zosnulý exprezident PZ bol členom krízového štábu a bol to práve on, kto aktívne presadzoval dodržiavanie pravidiel i osobne navrhoval, nariaďoval a koordinoval opatrenia zabezpečujúce ich dodržiavanie, aby chránil všetkých.

Kovaŕík zdôraznil, že polícia bude na pohrebe napríklad kontrolovať negatívne testy na koronavírus. Neprezradili, či budú aj otáčať vozidlá. Z prezídia PZ ani ministerstva vnútra zatiaľ Korzáru neodpovedali, či sa v súvislosti s pohrebom zintenzívni kontrola vozidiel na hraniciach okresu Poprad alebo či bude aj priamo na vjazdoch do Štrby blokovať vjazd autám s evidenčnými číslami mimo tohto okresu.

Nie je teda zatiaľ jasné, či sa prípadní záujemcovia z radov verejnosti z iných kútov Slovenska o účasť na poslednej rozlúčke vôbec do obce dostanú. Kovařík iba vyzval verejnosť aj policajtov, aby zostali doma a pamiatku zosnulého si uctili iným dôstojným spôsobom napríklad pred niektorou z policajných budov, kde horia sviečky.

Ján Čarnogurský poukazuje na slabé miesta vo vyjadreniach oficiálnych miest k prípadu Lučanský
Právnik a bývalý politik Ján Čarnogurský preskúmal okolnosti okolo smrti generála Milana Lučanského. Z rýdzo odborného pohľadu poukazuje na sociálnej sieti na právne slabé miesta v oficiálnej verzii o samovražde bývalého... Čítať ďalej
05 | 01 | 2021 | Ivan Brožík