Farage: Chamtivosť Európskej únie pomáha komunistickej Číne ovládnuť svet
07 | 01 | 2021 I Diana Zaťková

Britskí politici na čele s vodcom brexitu Nigelom Farageom v reakcii na hromadné zatýkanie prodemokratických aktivistov a politikov v Hongkongu vyzvali Európsku úniu, aby sa vzdala investičného paktu, ktorý uzavrela s Čínskou komunistickou stranou (ČKS). Farage dokonca uviedol, že „chamtivosť Bruselu pomáha čínskemu režimu ovládnuť svet,“ informuje portál Breitbart.


V stredu vykonalo razie po celom meste 1 000 hongkonských policajtov, ktorí zatkli 53 aktivistov a politikov pre údajné „podvratné správanie“, ktoré bolo minulý rok trestané pekinským zákonom o národnej bezpečnosti v bývalej britskej kolónii.

Vodca brexitu Nigel Farage odsúdil postup polície ako „ďalší šokujúci zásah proti demokratickej opozícii v Hongkongu“. Farage poznamenal, že k tomu došlo krátko po tom, čo sa Európska únia a ČKS dohodli na rozsiahlej obchodnej dohode a uviedol : „Bruselská chamtivosť pomáha režimu ovládnuť svet.“

Posledný britský guvernér Hongkongu Chris Patten vyzval EÚ, aby po raziách opustila investičný pakt s čínskym režimom.

Cirkev žiada novinárov mlčať o zneužívaní detí
07 | 01 | 2021 | Diana Zaťková


„Ak sa táto dohoda uskutoční, bude sa vysmievať európskym ambíciám, ktoré treba brať vážne ako globálneho politického a ekonomického hráča,“ uviedol Patten. „Je nepochybne nemysliteľné, aby Európsky parlament podporil mizerný návrh dohody, ktorú chce Európska komisia podpísať s Pekingom,“ dodal.

EÚ vyzvala na okamžité prepustenie aktivistov; nezmienila sa však o investičnom pakte medzi blokom a komunistickým režimom. "Momentálne analyzujeme situáciu, aby sme zistili, ako budeme možno musieť reagovať. Sú nám otvorené ďalšie možnosti, napríklad sankcie,“ uviedol v stredu hovorca Európskej komisie Peter Stano.

Dohoda vo výške 120 miliárd eur, ktorá ešte musí byť schválená Európskym parlamentom a vládami členských štátov bloku, neobsahuje žiadnu zmienku o ľudských právach.

Apple vymazal takmer 40-tisíc hier z čínskeho App Store
Apple si v Číne urobil poriadok vo svojom online obchode. Apple odstránil množstvo herných titulov zo svojho lokálneho App Store pre Čínu. Za jediný deň malo ísť podľa agentúry Reuters až o 39-tisíc hier.Dôvodom vymazania hier mali byť chýbajúce... Čítať ďalej
07 | 01 | 2021 | Ingrid Vrabcová