Apple vymazal takmer 40-tisíc hier z čínskeho App Store
07 | 01 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Apple si v Číne urobil poriadok vo svojom online obchode. Apple odstránil množstvo herných titulov zo svojho lokálneho App Store pre Čínu. Za jediný deň malo ísť podľa agentúry Reuters až o 39-tisíc hier.Dôvodom vymazania hier mali byť chýbajúce licencie od čínskej vlády, píše nemecký portál heise.de.


Stalo sa tak údajne na prelome rokov. Apple ešte nikdy nevymazal toľko programov za jeden deň. Okrem hier bolo z čínskej ponuky odstránených aj 7-tisíc bežných aplikácií.


„Upratovanie“ postihlo aj top tituly


Podľa zistení analytickej firmy Qimai v prípade vymazaných hier išlo aj o top tituly. Z 1 500 najviac predávaných platených titulov „prežilo“ len 74. Za obeť padli aj také známe hry ako "NBA 2K20" či "Assassin's Creed Identity". Neprišlo to však neohlásene. Apple ešte na jar varoval pred hrozbou vymazania. Každá platená aplikácia a tiež také, ktoré sú v ponuke App Store, musia byť schválené.


Dôvodom opatrenia je skutočnosť, že až 46 000 programov už dlho nemá udelenú potrebnú licenciu od čínskej vlády. 30. jún bol stanovený ako prvý termín na oznámenie potrebného licenčného čísla výrobcovi zariadení iPhone. Od leta boli potom zablokované aktualizácie pre mnohé dotknuté aplikácie, ale úplne odstránené ešte neboli.


Čína požaduje licencie už roky


Požiadavka mať licenčné povolenie platí už dlho. Vláda v Pekingu pristúpila k tomuto kroku ešte pred štyrmi rokmi. Platilo však isté prechodné obdobie, ktoré dal Apple svojim vývojárom. Zdá sa však, že postupne sa zvyšoval tlak na Apple, aby sa pridržiaval miestnych zákonov.


Obchody s aplikáciami pre Android fungujúce v Číne mali už dlhšiu dobu dodržiavať licenčné požiadavky. Prečo Apple až teraz k tomu pristúpil, nie je jasné. Podľa odborníkov je udeľovanie licencií čínskymi úradmi veľmi pomalé, zdĺhavé, resp. niekedy žiadne.  Vývojárom tak zostáva ešte možnosť, že prejdú na financovanie z reklamy. To však je podstatne menej atraktívne než predaj aplikácií či zisky z hier. Tento krok Pekingu má ďalej posilňovať dominantné postavenie miestnych softvérových výrobcov na trhu, uzatvára nemecký portál heise.de.