Vakcínu proti koronavírusu kúpite na internetovom čiernom trhu
05 | 01 | 2021 I Petra Demková

Vakcíny, ktorých pôvod nie je známy, sa objavujú už od decembra na predaj na „tajnom webe“. Nie je jasné, či sú to skutočné vakcíny od renomovaných výrobcov. S informáciou prišla Pravda. Jeden z predajcov  na darkwebe predáva bližšie neurčenú vakcínu za 250 dolárov, s možnosťou jej doručenia kdekoľvek na svete.


Niektorí sa očkovania boja ako čert kríža, iní sú ochotní kúpiť si aj drahú vakcínu na vlastnú päsť, dokonca neznámeho pôvodu. Podľa rôznych zdrojov, na „darkwebe“ sa predávajú vakcíny, pod názvami renomovaných firiem. Kúpite napr. vakcínu od spoločností Pfizer, Sinovac, či BionTech.

Čínske vakcíny Sinovac predávané v dvoch dávkach stoja na čiernom trhu 750 dolárov, Pfizer je v ponuke za 300. Predávajúci vyžadujú platbu bitcoinami. Za poštovné si predajca účtuje cca 20 dolárov, za expresné doručenie ďalších 5. Kupujúcim odporúča predajca skladovanie vakcíny v chladiacich boxoch alebo chladničke.

Súčasným tempom by očkovanie Slovákov proti COVID-19 trvalo dve desaťročia
05 | 01 | 2021 | sefredaktor


Ak by bola vakcína pravá, mohla by sa však takto znehodnotiť už počas prepravy. Väčšina vakcín je totiž háklivá na skladovanie. Očkovacie látky od spoločnosti Pfizer je napríklad potrebné skladovať pri –80 stupňoch Celzia, tie od firmy BionTech zas pri –20 stupňoch. Nákupná cena týchto vakcín sa pritom pohybuje od 8 do 15 eur za jednu dávku.

Podľa odborníkov sú podobné ponuky na darkwebe podvodom. Hrozí, že vakcíny predajcovia nikdy neodošlú. Pred nákupom vakcín na čiernom trhu ľudí varuje aj Europol: “Tieto vakcíny budú prinajlepšom neefektívne a pri najhoršom dokonca toxické."

"Vysoký dopyt po vakcínach proti COVID-19 budú aj naďalej priťahovať organizované zločinecké skupiny. Napríklad, podvodníci by mohli napĺňať prázdne ampulky od vakcín. Očakávať možno tiež, že organizované skupiny sa budú snažiť odcudziť transporty s vakcínami,” znie stanovisko Europolu.

Doktor Marec je zásadne za očkovanie, pre tých, čo nechcú, má tvrdý odkaz.
To, čo sa tam dnes deje, je pokrytectvo najhrubšieho zrna. Asi len máloktorému z tých, ktorý uráža a „hejtuje“ ľudí, čo sa chcú dať zaočkovať dochádza, že možno práve on je tu na svete a zdravý, nezmrzačený len vďaka tomu, že ho jeho mater dala... Čítať ďalej
30 | 12 | 2020 | Petra Demková