Súčasným tempom by očkovanie Slovákov proti COVID-19 trvalo dve desaťročia
05 | 01 | 2021 I sefredaktor
Do utorka bolo na Slovensku očkovaných prvou očkovacou dávkou proti koronavírusu 7201 ľudí, čo zodpovedá 0,13 percenta populácie krajiny. Týmto tempom by bolo potrebných na očkovanie celej populácie prvou dávkou vakcíny 7 588 dní, čo je viac než 20 rokov. Správu priniesol portál dennikn.sk.

Pondelok bol desiaty deň od spustenia očkovania, zatiaľ sa teda očkuje tempom v priemere 720 ľudí denne. Očkovalo sa v štyroch centrách, kapacita každého z nich pôvodne mala byť 500 očkovaných denne. Žiadne očkovacie centrum to však ešte nedokázalo. Momentálne sa očkuje už na 10 miestach.

Dve desaťročia by očkovanie trvalo aj a predpokladu, že by populácia bola 21 rokov nemenná, teda nepribúdali by do nej noví ľudia, ktorých by bolo treba očkovať tiež. Odhaduje sa, že na zastavenie šírenia nákazy bude treba očkovať 65 percent populácie, i keď s objavením nového – rýchlejšie sa šíriaceho – takzvaného anglického kmeňa koronavírusu sa odhaduje, že by percento očkovanej populácie malo byť ešte vyššie.

Záujemcovia o očkovanie proti COVID-19 môže teda len dúfať, že manažéri slovenského zdravotníctva sa dokážu zmobilizovať a vytvoriť oveľa efektívnejší systém očkovania populácie. Základným nedostatkom toho terajšieho je, že Slovensko disponuje len minimom potrebných vakcín