V komisii na prešetrenie Lučanského smrti budú aj Saková a Kotleba
04 | 01 | 2021 I Petra Demková

Komisia na prešetrenie smrti generála Lučanského bude zložená zo šiestich poslancov. Sú medzi nimi aj bývalá ministerka vnútra Denisa Saková (Hlas) či Marián Kotleba (ĽSNS).


Komisia zasadne prvýkrát už v utorok  5. januára 2021. Portál webnoviny informuje, že ďalšími členmi komisie za parlament sú Juraj Krúpa (OĽaNO), Milan Laurenčík (SaS), Petra Hajšelová (Sme rodina) a Marián Saloň (Smer-SD).


Slovenskí generáli vyzývajú na dôsledné vyšetrenie Lučanského smrti
04 | 01 | 2021 | TASR


Predseda parlamentu Boris Kollár uviedol, že parlamentných členov komisie rozdelil spravodlivo po troch medzi koalíciu a opozíciu.

„Zajtra sa po prvý raz stretne nezávislá komisia, ktorá má vyšetriť prípad generála Lučanského. Mojou najväčšou prioritou bude zistiť, čo sa vlastne môjmu bývalému kolegovi stalo," napísala na sociálnej sieti. Saková.

Ako informuje portál TV Markíza, ministerstvo  spravodlivosti chce ukázať záznamy nielen z mimoriadnej udalosti v prešovskej väznici z 29. decembra, keď si policajný exprezident siahol na život, ale aj z prvého incidentu spred troch týždňov. Milan Lučanský si mal vtedy pri páde v cele zraniť oko.

Materiály plánujú zverejniť v najbližších dňoch. Ich súčasťou budú aj úradné záznamy, v ktorých je zaznamenaný časový priebeh udalosti. Rezort aktuálne posudzuje, v akom rozsahu môže materiály ukázať vzhľadom na ochranu osobných údajov. Opozícia žiada v tejto veci zvolať mimoriadny branno-bezpečnostný výbor parlamentu, na ktorom sa má zúčastniť ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí), minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) a dozorujúci prokurátori. Predseda výboru Juraj Krúpa (OĽANO) potvrdil, že so zvolaním rokovania problém nemá, malo by sa uskutočniť 7. januára.

Členka Súdnej rady: "Jus­tí­cia bu­de mať zvia­za­né ru­ky na­mies­to očí"
Nová súdna mapa - marketingový "skvost" z dielne ministerstva spravodlivosti - nemusí bezvýhradne prispieť k očis­te­niu jus­tí­cie a ze­fek­tív­niť jej fun­go­va­nie a čo je horšie, môže viesť k zhoršeniu postavenia občanov pred súdmi. Mar­ce­la... Čítať ďalej
04 | 01 | 2021 | Ivan Brožík