Doktor Zelník vyzýva vládu, aby prestala používať antigénové testy
04 | 01 | 2021 I Petra Demková
Bývalý poslanec za SNS a lekár Štefan Zelník prekonal Covid-19. Antigénový test najprv ukázal, že ochorením netrpí. Vírus preukázal až následný PCR test, píše o tom na sociálnej sieti.

„Vyzývam kompetentných, prestaňte antigénové testy používať na plošné testovanie obyvateľstva, keď nemajú žiadne príznaky. Dajte antigénové testy do zdravotníckych zariadení. Prosím lekárov, ktorí ste v pandemickej komisii, vysvetlite to svojim kolegom,“ napísal.

Zelník už viackrát upozornil, že celoplošné antigénové testovanie nie je dobrý nápad. Presvedčil sa o tom aj na vlastnej koži. „Bol som v kontakte s osobou, ktorá nemala žiadne príznaky ochorenia. Následne po dvoch dňoch u nej nastúpili teploty. Daná osoba podstúpila antigénový test s pozitívnym výsledkom. Bolo mi to oznámené telefonicky. Aj keď som nemal žiadne ťažkosti, podstúpil som rovnako antigénový test s výsledkom negatívny. Taký výsledok som aj očakával, keďže som nemal žiadne príznaky. Pracujem v zdravotníctve a prichádzam do kontaktu s množstvom ľudí, preto som si dal urobiť aj PCR test. Ten už vyšiel pozitívny,“ informuje.

Kňažko o kapacite lietadla na dovoz testov: "Sulíkov argument pôsobí dosť dementne"
Milan Kňažko sa obul do ministra Richarda Sulíka za nákup antigénových testov. Jeho argument, že do lietadla sa ich viac nezmestí, podľa neho pôsobí dosť dementne. Všimol si to portál 1.pluska.sk. Čítať ďalej
03 | 01 | 2021 | Michal Filek


Otestovali sa aj jeho dvaja príbuzní. Jeden podstúpil antigénový test s výsledkom negatívny a súčasne PCR test s výsledkom pozitívny. Druhý príbuzný išiel iba na PCR test s výsledkom pozitívny. "Ak by som sa spoľahol na antigénový test, ktorý bol negatívny, neboli by sa testovali ani moji príbuzní. Všetci sme zamestnaní a boli by sme chodili do práce, pretože sme nemali žiadne ťažkosti. Koľkých ľudí sme mohli nakaziť?“ pýta sa Zelník.

Prvé štyri dni po testovaní mal len občasné pobolievanie dolných končatín, náznak bolesti hlavy a pociťoval väčšiu únavu. Bez PCR testu by príznakom v tomto období nevenoval žiadnu pozornosť. Až na šiesty deň mal výrazné bolesti hlavy, ktoré po nasadení liečby ihneď ustúpili. "Iste mnohých zaujíma, čím som sa liečil. Užíval som Isoprinosine, zinok, vitamín D, Aspirín-C, Panadol, vitamín C (ovocie, rakytník), dostatok tekutín (čaj, minerálka),“ uviedol Zelník.

Podľa neho je za nárastom infikovaných celoplošné testovanie. V začiatočných štádiách ochorenia sú ľudia infekční, no nemajú ešte žiadne ťažkosti a antigénové testy zachytia asi len 8 percent z nich. "To znamená, že aj infekční dostanú potvrdenie, že sú negatívni a to im platí tri dni. Občan prirodzene stráca istú opatrnosť, nakoľko je predsa negatívny, ba dokonca ho to povzbudzuje – bol som na teste a nemám infekciu, preto sa nemusím obmedzovať,“ varuje.

Zelník je presvedčený, že drvivá väčšina chorých na Covid-19 môže pri dodržaní zásad hygieny a liečby ostať v domácom prostredí. "Kompetentní by mali prestať so strašením a hystériou. Je nenáležitá a škodí. Je tu množstvo ďalších závažnejších ochorení (onkologické, srdcovocievne). Ak sa nebudú diagnostikovať, nezistia sa v počiatočnom štádiu a nebudú sa liečiť, tak to bude mať fatálne dôsledky pre pacientov,“ upozorňuje.

Cigániková: Matovič poslal semafor do Mongolska, ale nič iné nenavrhol
Potrebujeme logický, zrozumiteľný a pochopiteľný plán, aby ľudia vedeli, čo ich čaká, napísala v blogu poslankyňa Jana Bittó Cigániková (SaS). Čítať ďalej
03 | 01 | 2021 | Michal Filek