Moskva: Američania prepadli myšlienke vlastnej výnimočnosti
03 | 01 | 2021 I Diana Zaťková
Moskva tvrdí, že v posledných rokoch sa USA zbláznili zo svojej idey „americkej výnimočnosti“ a Washington naučil svojich obyvateľov, že krajina nemusí dodržiavať žiadne pravidlá a môže nerešpektovať medzinárodné dohody, informuje portál Russia Today.




Maria Zacharovová, hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí, sa vyjadrila, že: "Je to ako jadrová energia, ktorá sa zbláznila do myšlienky svojej vlastnej výnimočnosti a odstúpila od mnohých dokumentov, zmlúv, medzinárodných organizácií." Washington,podľa jej slov, podnecoval svojich občanov, aby si mysleli, že nikomu nič nedlhujú“ a „nemusia nikoho poslúchať“, medzinárodného práva vrátane.

Zacharovová podotkla, pravdepodobne s odkazom na nastávajúceho prezidenta Joea Bidena, že Biely dom sa jedného dňa môže rozhodnúť vrátiť sa k dohodám, ktoré boli v posledných rokoch odsunuté na vedľajšiu koľaj.

USA zúria kvôli čínsko-európskej dohode. Je jasné, kto je v roku 2020 porazený (Tom Fowdy)
01 | 01 | 2021 | Diana Zaťková


Odkedy sa v roku 2017 dostal k moci úradujúci šéf Bieleho domu Donald Trump, Washington obmedzil svoju účasť v medzinárodných organizáciách. V roku 2018 USA vystúpili z UNESCO a z Rady OSN pre ľudské práva (HRC). O rok neskôr Trump stiahol svoju krajinu zo Zmluvy o jadrových silách stredného doletu (INF) a v roku 2020 krajina opustila Zmluvu o otvorenom nebi.

Pokiaľ Kremeľ a tím nového prezidenta rýchlo nedospejú vo februári k dohode, USA sa navyše odstúpia od novej zmluvy o znížení počtu jadrových zbraní START. Putin na margo toho v decembri poznamenal, že môžu začať „preteky v zbrojení“, ak Biden nebude súhlasiť s predĺžením START. „Počuli sme vyhlásenie zvoleného prezidenta, že by bolo rozumné predĺžiť Nový START. Počkáme si, kam to v praxi povedie. Nový START končí vo februári, “ upozornil Putin.

Ako Bidenova skúsenosť so studenou vojnou sformovala jeho prístup k Rusku (Andrew Roth)
Komentár Andrewa Rotha (The Guardian) Čítať ďalej
01 | 01 | 2021 | Diana Zaťková