Fínsko má miernejší priebeh a menej úmrtí, napriek miernym zákazom. "Prečo je to tak?"
02 | 01 | 2021 I Michal Filek

Prečo je vo Fínsku tak málo infikovaných a mŕtvych na Covid-19? Spolu s ďalšími škandinávskymi krajina sú tieto štáty so svojim miernym priebehom pandémie a zároveň menej prísnymi zákazmi od vlád tak trochu záhadou. Poslanec SaS Radovan Kazda na svojom facebooku si situáciu všimol v kontexte s článkom, ktorý vydali v CNN. 





"V analytickom článku v CNN jeho autori tvrdia, že za doteraz úspešnou cestou Fínska stojí to, že Fíni dokázali odchytiť miestne ohniská nákazy, hoci mali jedny z najvoľnejších obmedzení v Európe," píše Kazda.




Dokonca Fíni neobmedzovali vnútorný pohyb v krajine, Fíni mohli chodiť do škôl aj do práce a ani nosenie rúška, ktoré bezpochyby znižuje riziko infikovania sa, nebolo povinné.




"Článok cituje Pekka Nuortiho, profesora epidemiológie na Tampere University, podľa ktorého svoju úlohu zohrali bezpochyby aj kultúrne, politické a geografické faktory, ako je napríklad nízka hustota obyvateľstva, či menšia miera cestovania, no najväčší vplyv mala práca zdravotníckych agentúr v krajine. Nuorti hovorí, že počas leta Fínsko vsadilo na osvedčené postupy epidemiológie v teréne: testovanie, izolácia, sledovanie kontaktov, karanténa a prevencia udalostí šíriacich sa na miestnej úrovni," hovorí Kazda.


Nemocnice na východe Slovenska sú takmer plné. Humenné už pacientov ani neprijíma
Výrazne stúpajúca krivka ochorení na COVID-19 plní naše nemocnice. Zle sú na tom najmä na východe republiky, ba v Humennom už pacientov neprijímajú vôbec. Čítať ďalej
02 | 01 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.


 
Priemerný denný objem testovania sa, podľa článku, vo Fínsku neustále zvyšuje: z 2 900 vzoriek v máji na 11 300 v auguste. Koncom novembra vykonali fínske laboratóriá až 23 000 testov denne, čo predstavuje 90% súčasnej kapacity.





Kazda pritom porovnáva: "Slovensko má takmer rovnaký počet obyvateľov ako Fínsko, slovenský denný rekord je 21 978 testov, najvyšší sedemdňový priemer bol pred sviatkami: 13 800 testov PCR."





A aký ponúka záver?  "Vzťah prísnych opatrení vlády a zníženia pandemickej vlny v niektorých krajinách koreluje, v niektorých nie. Príčinnú súvislosť opatrení na priebeh pandémie, žiaľ, nevieme presnejšie vyhodnotiť, takže smerodajnejší záver článok nemôže ponúknuť."


Za piatok pribudlo 1736 ochorení COVID-19, úmrtie žiadne
Prostredníctvom RT-PCR testov odhalili v piatok (1. 1.) na Slovensku ďalších 1736 pozitívnych na ochorenie COVID-19, celkovo vykonali 4954 RT-PCR testov. Počet obetí sa nezvýšil. Z ochorenia, ktoré spôsobuje nový koronavírus, sa vyliečilo ďalších... Čítať ďalej
02 | 01 | 2021 | tasr