Nemocnice na východe Slovenska sú takmer plné. Humenné už pacientov ani neprijíma
02 | 01 | 2021 I Jozef Uhlárik ml.

Výrazne stúpajúca krivka ochorení na COVID-19 plní naše nemocnice. Zle sú na tom najmä na východe republiky, ba v Humennom už pacientov neprijímajú vôbec.


Z východného Slovenska je na tom najhoršie nemocnica v Humennom, ktorá má kompletne naplnené kapacity lôžok pre ľudí s COVID-19, a tak nových pacientov s týmto ochorením musia hospitalizovať v okolitých nemocniciach, uviedol pre TASR hovorca siete nemocníc Svet zdravia Tomáš Kráľ. V siedmich nemocniciach tejto siete na východnom Slovensku je síce situácia stabilizovaná, no pripravujú sa na zhoršený epidemiologický vývoj, uvádza portál 1.pluska.sk.
Na pľúcnu ventiláciu majú už len dve voľné lôžka

Niektoré nemocnice poskytujú na základe príkazu Ministerstva zdravotníctva už iba neodkladnú zdravotnú starostlivosť, do ktorej spadá kompletná onkologická a biologická liečba. Ostatné plánované výkony sa presúvajú na neskôr. Nemocnice súčasne posilnia kapacity pre ďalších pacientov s novým koronavírusom o lôžka s prívodom kyslíka. Z nemocníc, ktoré na východnom Slovensku prevádzkuje Sieť zdravia, sa to týka zariadení v Humennom, Svidníku, Spišskej Novej Vsi, Rožňavy, Michalovciach, Trebišove a Vranove nad Topľou. Z ich celkovej kapacity 401 lôžok pre pacientov s COVID-19 je aktuálne obsadených 236. Z toho sú z kapacity 21 lôžok s umelou pľúcnou ventiláciou voľné dve miesta.

Nemocnice sa pripravujú na najhorší scenár, preto je veľmi dôležité, aby ľudia pristupovali k ochrane svojho zdravia nanajvýš zodpovedne. „Okrem dodržiavania prísnych protiepidemických nariadení je potrebné sa vyhýbať činnostiam, ktoré by mohli viesť k zbytočným úrazom alebo náhlym zlyhaniam. Kapacity nemocníc sú dnes obmedzené a veľmi vzácne. Musíme ich spoločne chrániť pre pacientov, ktorí ich nevyhnutne budú v najbližších dňoch potrebovať,“ skonštatoval Tomáš Kráľ. Ministerstvo zdravotníctva vydalo príkaz poskytovať len neodkladnú zdravotnú starostlivosť pre 43 nemocníc, ktoré sú v zozname subjektov hospodárskej mobilizácie. V bežnom režime pokračuje liečba onkopacientov alebo tých, ktorým sa poskytuje dialyzačná alebo biologická liečba. Príkaz má platiť do 31. januára, dodáva v závere portál 1.pluska.sk.

Štát chráni súkromné nemocnice pred Covidom viac, ako svojich občanov
Dispenzárny pacient, ktorý má nakázané od ošetrujúceho lekára denne si merať tlak krvi, si nemá kde kúpiť baterky do tlakomera, lebo núdzový stav. Núdzový stav sa však netýka súkromných nemocníc, ktoré si robia svoj plánovaný biznis a príliv... Čítať ďalej
22 | 12 | 2020 | Ivan Brožík