Napätie v Perzskom zálive sa stupňuje, na trupe tankera našli mínu
02 | 01 | 2021 I Diana Zaťková

Uprostred rastúceho napätia medzi USA a Iránom bola v Perzskom zálive nariadená evakuácia posádky ropného tankera. Na trupe lode našli pripevnenú námornú mínu, ktorú museli zneškodniť, informuje portál RT.



Iracké úrady potvrdili objav v piatok ráno. „Ministerstvo vnútra okamžite zostavilo tím pre manipuláciu s výbušninami,“ uistili úrady.




Ďalší bezpečnostný zdroj uviedol, že morské míny sú komplikované a majú senzory, ktoré by mohli spôsobiť náhly výbuch. Bombový oddiel so zariadením tohto druhu nikdy nepracoval. "Požiadali sme o ďalšiu pomoc profesionálnejší pyrotechnický tím," uviedol zdroj.

Irán sa pripravuje na trestné stíhanie prezidenta Trumpa
Vysoký iránsky predstaviteľ v stredu oznámil, že Irán čoskoro zverejní obžalobu proti jednotlivcom zodpovedným za útok dronov, ktorý pred rokom zlikvidoval šéfa ozbrojených síl Quds Islamských revolučných gárd (IRGC) generálmajora Qasema... Čítať ďalej
01 | 01 | 2021 | Diana Zaťková


Nie je jasné, kto stál za pokusom. K zodpovednosti za incident sa nikto neprihlásil. Washington v minulosti opakovane obviňoval Irán z podobných praktík vrátane série útokov na tankery plaviace sa v Perzskom zálive a v jeho okolí v lete 2019. Teherán  obvinenia dôrazne odmietol.

Iránsky minister zahraničia Mohammad Javad Zarif vo štvrtok tvrdil, že spravodajské služby z Iraku naznačujú, že USA plánujú vytvoriť zámienku na vojnu. Minister uviedol, že Irán bude otvorene a priamo brániť svojich obyvateľov, avšak trval na tom, že jeho krajina sa neusiluje vyvolať o konflikt.

https://www.hlavnydennik.sk/2021/01/02/ziarenie-v-elektrarni-fukusima-je-horsie-ako-sa-myslel0o/