Milan Lučanský odmietal obvinenia ako "sprostosti a nezmysly". Ako sa mohol zabiť pre výčitky?
01 | 01 | 2021 I Ivan Brožík

Lučanský obvinenia ešte pár týždňov pred smrťou odmietal ako "sprostosti a nezmysly", samovražda z dôvodu morálnych výčitiek je teda vylúčená.


Na verejnosť sa dostalo niekoľko detailov z generálovej výpovede. Podľa nich Lučanský trval na svojej nevine. Čo ho teda nakoniec prinútilo siahnuť si na život? A nebolo to úplne inak, pochybností je s každým oficiálnym vyjadrením viac a viac. Téme sa venuje portál 1.pluska.sk.

V utorok od večera do neskorej noci stáli pred prešovskou väznicou autá kriminalistov. Okolo jedenástej v utorok v noci vošiel do prešovskej väznice neznámy muž, dozorcovia mu otvorili dvere bez toho, aby sa pýtali na jeho meno. Bývalý policajný šéf Milan Lučanský si v utorok siahol na život a deň po tom zomrel v nemocnici v Prešove na ARO oddelení. Do poslednej chvíle s ním bola manželka. Čo presne ho viedlo k zúfalému činu, sa už zrejme nikdy nedozvieme. Na jeho pokus o samovraždu a následnú smrť reagovalo množstvo politikov aj jeho bývalých spolupracovníkov.

Z polície odchádza elitný vyšetrovateľ, súvisí to pravdepodobne s Lučanským.
O odchod z Policajného zboru, podľa Hospodárskych novín, požiadal elitný vyšetrovateľ. Pracoval v tíme, ktorý bol vytvorený špeciálne na objasňovanie trestných činov z akcie Božie mlyny. Vyšetroval aj údajnú trestnú činnosť Lučanského.... Čítať ďalej
31 | 12 | 2020 | Petra Demková


Opozičné strany požadovali vyvodenie politickej zodpovednosti. "Krok bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského je jedným z dôsledkov atmosféry na Slovensku, kde sa preteky v zatýkaní stali predmetom politického boja," písalo sa v stanovisku strany Hlas.

Koaličných poslancov Lučanského rozhodnutie prejsť "na druhý breh" mrzí. "Pokus o samovraždu bývalého policajného prezidenta, pána Lučanského, je ľudskou tragédiou a všetky okolnosti tohto skutku treba rýchlo a do dôsledkov vyšetriť. Zároveň však jeho čin nesmie slúžiť politickému nátlaku na ukončenie vyšetrovania káuz, ktoré súvisia s ohýbaním spravodlivosti z minulosti," myslí si hlava štátu Zuzana Čaputová.

Viacero známych osobností deň po informácii o samovražde naznačilo, že na veci im niečo nesedí. "Pokiaľ niekto vo väzbe cvičí a udržiava sa v kondícii, nesvedčí to o tom, že by mal samovražedné sklony. Svedčí to skôr o opaku. O chuti do života. Čo by sa muselo zmeniť, aby sa o pár dní pokúsil o pravdepodobne úspešnú samovraždu?" pýtal sa na sociálnej sieti známy politológ Ján Baránek.

Kaliňák: Milan Lučanský bol policajtom telom aj dušou. Bol nezákonne obvinený
Bývalý policajný prezident Milan L. bol nezákonne obvinený výpoveďami kajúcnikov, ktorým ide len o vlastnú záchranu, povedal dnes na tlačovej besede bývalý minister vnútra Róbert Kaliňák. Dôvody jeho väzby považuje za „absolútne... Čítať ďalej
30 | 12 | 2020 | Gabriel Matta


Šokujúce vyjadrenie bývalého bachara: To, čo sa Lučanskému skutočne stalo, sa NIKDY nedozvieme!
Lučanského zatkli a vzali do väzby začiatkom decembra, nestrávil v nej teda ani mesiac. Pred vyšetrovateľmi vypovedal 2. decembra. V tom čase sa pre plánovaný výsluch predčasne vrátil z dovolenky v Chorvátsku pripravený spolupracovať. Následne ho obvinili z korupcie. Dokopy mal podľa obvinenia prijať až približne 500-tisíc eur vyplácaných v mesačných intervaloch. Vypovedať mal o tom bývalý zástupca riaditeľa Útvaru zvláštnych policajných činností Norbert Paksi.

Podľa dostupných informácií mal Lučanský počas vypočúvania trvať na svojej nevine. Dokonca mal chcieť osobnú konfrontáciu s ďalšími podozrivými - Norbertom Paksim a Františkom Böhmom. "Ale je smutné, že ja musím dokazovať svoju nevinu a nie naopak, že mne by bola dokázaná nejaká vina," mal dokonca tvrdiť. Lučanský mal viackrát potvrdiť, že obvinené skutky nespáchal a je nevinný. "Popieram úplne, sú to sprostosti, nezmysly," povedal údajne na margo svojich obvinení. Prečo sa teda nakoniec rozhodol ukončiť život, ostáva záhadou.

Remišová: "Lučanský nebol vo väzbe z vôle vlády", Mikulec je myšlienkami s rodinou Lučanského"
30 | 12 | 2020 | sefredaktor


Fedor Flašík sa na sociálnej sieti vyjadril k situácii okolo Milana Lučanského. Jeho slová sú viac ako zarážajúce...

"Lipšic mal NÚTIŤ Lučanského, aby udal POLITIKOV, tvrdí Flašík!" píše citovaný portál.

Možné vysvetlenie ponúkla bývalá prokurátorka Eva Mišíková. "Nemyslím si, že by v tomto prípade išlo o demonštráciu neviny. Keďže bol ešte v auguste prezidentom Policajného zboru, zrejme ťažobu vzniknutej situácie psychicky neuniesol," myslí si.

Prípad Lučanský: aj Chmelár žiada rezignáciu ministerky spravodlivosti
29 | 12 | 2020 | sefredaktor