Z polície odchádza elitný vyšetrovateľ, súvisí to pravdepodobne s Lučanským.
31 | 12 | 2020 I Petra Demková

O odchod z Policajného zboru, podľa Hospodárskych novín, požiadal elitný vyšetrovateľ. Pracoval v tíme, ktorý bol vytvorený špeciálne na objasňovanie trestných činov z akcie Božie mlyny. Vyšetroval aj údajnú trestnú činnosť Lučanského.


Elitným vyšetrovateľom by mal byť Erik Galo, jeden z jeho hlavných pilierov vyšetrovacieho tímu. Údajne už podľa zistení Hospodárskych novín aj podal žiadosť do civilu ku koncu februára. Informáciu nepriamo potvrdil aj dočasný policajný prezident Peter Kovařík, ktorý priznal, že Galo mu čosi naznačil. „Má vraj nejaké zdravotné problémy, a tak sme sa dohodli, že sa ešte stretneme,“ povedal Kovařík. Tvrdil, že zatiaľ sa nevie vyjadriť k tomu, či Galo už žiadosť do civilu skutočne podal. Ministerstvo vnútra tiež informáciu nepotvrdilo, odvolali sa na GDPR.

Vznik špeciálneho tímu potvrdilo policajné prezídium pre televíziu Markíza začiatkom novembra. Hovorkyňa Andrea Dobiášová vtedy informovala, že Peter Kovařík sa stretol s policajtmi NAKA a s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry, aby sa dohodli na zriadení pracovnej skupiny, ktorá sa bude zaoberať trestnými činmi vyplývajúcimi z akcie Božie mlyny. Na čele tímu mal stáť práve Erik Galo, ktorý je bývalým Kovaříkovým podriadeným ešte z čias jeho pôsobenia v Úrade boja proti korupcii.

"Vyhlasovať o zadržanom, že je hlavou mafie, je trestný čin", tvrdí Radačovský
Byť vo vyšetrovacej väzbe a byť obvinený neznamená byť vinným. Ak to niekto nevie, znamená to len, že buď ide o vedomé porušovanie zákonov, alebo právne bezvedomie. Čítať ďalej
31 | 12 | 2020 | Ivan Brožík


V septembri sa začala akcia Božie mlyny a začalo sa veľké zatýkanie súčasných aj bývalých funkcionárov bezpečnostných zložiek. V septembri skončil v rukách polície bývalý šéf Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovít Makó a neskôr aj ex-SIS-kár František Böhm. Práve Božie mlyny spustili akcie Očistec či Judáš, ktoré do vyšetrovacej väzby dostali špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, bývalých policajných prezidentov Tibora Gašpara a Milana Lučanského, ex-šéfa NAKA Petra Hraška, ale tiež Róberta Krajmera, ktorý riadil Protikorupčnú jednotku NAKA, či dnes už bývalého námestníka SIS Borisa Beňu.

Makó a Böhm rovnako čelia závažným podozreniam, okrem iného sa im pripisuje spolupráca s mafiánskou skupinou takáčovcov. Makó mal tiež aj vydierať, a podieľať sa na príprave vraždy vyšetrovateľa NAKA, Obaja spomínaní sú však na slobode a to dokonca bez policajného dozoru či monitorovacieho zariadenia. K tomu, ako je zabezpečené, aby neušli či nejakým spôsobom neovplyvňovali možných svedkov, sa však nikto nechcel vyjadriť.

Milana Lučanského mali z trestnej činnosti usvedčovať práve Böhm a bývalý zástupca riaditeľa Úradu zvláštnych policajných činností, Norbert Pakši. V uznesení o jeho obvinení sa podľa medializovaných informácií okrem iného píše, že „pri osobnom rozhovore v kancelárii prezidenta uviedol Norbertovi Pakšimu vo vzťahu k osobe Františka Böhma, že všetci v jeho okolí robia kšefty a od jeho osoby potom chcú, aby ťahal každého zo sračiek a on z toho nič nemá“. Preto sa Pakši a Böhm údajne dohodli, že budú Lučanskému platiť paušál. Na základe toho mal Böhm následne každý mesiac od augusta 2018 do konca roka 2019 posielať po Pakšim 45-tisíc eur, z ktorých údajne 30-tisíc putovalo k Lučanskému. Či má toto polícia preukázané aj inými dôkazmi, nie je známe.

Za smrť gen. Lučanského je zodpovedná Kolíková. "Zabili ste mi kamaráta!" hovorí Milan Žitný
Bezpečnostný analytik Milan Žitný považuje smrť exprezidenta polície Milana Lučanského za zlyhanie viacerých štátnych orgánov, od vyšetrovateľov, prokurátorov, sudcov až po Zväz väzenskej a justičnej stráže. Povedal to v rozhovore pre denník... Čítať ďalej
31 | 12 | 2020 | Gabriel Matta