Výsady pre očkovaných – hranice solidarity
31 | 12 | 2020 I Ingrid Vrabcová

Nemecká spolková vláda nechce pre očkovaných žiadne domnelé privilégiá, ale apeluje na solidaritu ľudí. Politikom to tak výrazne uľahčuje, píše Peter Dabrock v nemeckom časopise Der Spiegel.


So začiatkom očkovania proti koronavírusu klíči nádej, že to je predzvesťou začiatku konca pandémie. Samozrejme, ako varujú politici, nemožno agitovať ľahkovážne. Keď sa teraz odštartoval proces očkovania, musíme niečo vedieť aj prepáčiť, pretože nie všetko hneď funguje tak, ako si to predstavujeme. Ako sa  nedávno nechali počuť nemeckí ministri, Horst Seehofer pre vnútro a Jens Spahn pre zdravotníctvo, tí, ktorí budú zaočkovaní medzi prvými, by nemali  mať nejaké privilégiá oproti tým,  ktorí očkovaní ešte neboli. Namiesto toho by mali ukázať skôr solidaritu, a tým, že budú poslední, by preukázali svoju trpezlivosť.


Spahn ešte na začiatku pandémie prejavoval sympatie a podporu voči tým, ktorí nemali dostatočnú imunitu. Nebolo to len kvôli dobrému pocitu, ale išlo najmä o prejav zodpovednosti, poznamenáva autor článku Peter Dabrock. Pri začatom očkovaní sa tak do hry dostáva „privilegovanie“ vysoko rizikových ľudí, ktorí sú očkovaní medzi prvými, či už ide o lekárov a zdravotné sestry, no ani tieto skupiny by sa nemali vyslovene ohraničovať. Napríklad už zo strany leteckých spoločností zaznievajú hlasy, že cestujúci budú potrebovať doklad o zaočkovaní.


Očkovanie proti COVIDu-19 má poskytnúť ochranu nielen pred závažnosťou ochorenia, ale zabrániť aj ďalšiemu prenosu. No zaočkovaní zrejme napokon nebudú úplne všetci, a vyvstane tak ďalší problém – štiepenie spoločnosti.


Solidaritu si nemožno právne vynucovať, pripomína Peter Dabrock v časopise Der Spiegel a dodáva, že eticky je niekde medzi vymožiteľnou spravodlivosťou a dobrovoľnou starostlivosťou. Na mieste je ale politický prísľub, že očkovaní nebudú privilegovaní. Týkať by sa to malo napríklad aj privátnej sféry, pri vstupe do reštaurácií, na podujatia či pri leteckej doprave, kde by nemalo dochádzať k diskriminácii, upozorňuje   Peter Dabrock. V takýchto prípadoch sú na mieste rýchlotesty. Náklady by znášali usporiadatelia podujatí či majitelia reštaurácií, ktorí to však pravdepodobne v cene prenesú na návštevníkov.


Apelovanie k solidarite, ktoré počuť z úst nemeckej vlády, konkrétne aj od Jensa Spahna, však vykazuje značné nedostatky.  Z etického hľadiska nemožno odsudzovať, ak sa niekto chce pri očkovaní dostať rýchlo na rad. Vyžaduje sa však aj statočnosť a trpezlivosť, a to vzhľadom na vysoko rizikové skupiny, kde je úmrtnosť mimoriadne vysoká. Potrebná je tiež rovnováha medzi rovnosťou pred zákonom a efektivitou očkovacej procedúry.


Je teda najvyšší čas oslavovať začatie očkovania ako začiatok konca pandémie. Solidarita bude potrebná, je tu, nesmie byť ale nadmieru stimulovaná, treba ju však podporovať, dodáva na záver Peter Dabrock v nemeckom časopise Der Spiegel.