Turecko nepreruší vojenskú spoluprácu s Ruskom napriek sankciám USA
31 | 12 | 2020 I TASR
 Rusko a Turecko neprerušia vojenskú spoluprácu napriek sankciám, ktoré USA nedávno uvalili na Ankaru za nákup ruského protivzdušného systému S-400. Vyhlásil to ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov po rokovaní v Moskve s tureckým rezortným partnerom Mevlütom Čavušoglom. Informovala TASR.

Sankcie, ktoré USA na Turecko uvalili 14. decembra, sa týkajú tureckej štátnej agentúry pre vojenské dodávky (SSB), s ktorou majú americké firmy zakázané obchodovať a šéf agentúry Ismail Demir nesmie dostať víza USA. Ide o ojedinelý prípad, keď Spojené štáty zaviedli sankcie voči ďalšiemu členskému štátu Severoatlantickej aliancie, pripomína AFP.

Šéf tureckej diplomacie Čavušoglu sa vyjadril, že americké sankcie voči Turecku sú "činom agresie voči zvrchovaným právam našej krajiny". Zároveň dodal, že Ankara sa bude snažiť o vyriešenie sporu s USA prostredníctvom dialógu. Turecko minulý rok kúpilo ruský protivzdušný systém S-400 v hodnote v prepočte zhruba dve miliardy eur, čím porušilo varovanie aliancie o nekompatibilnosti systému protiraketovej obrany s jej vojenským vybavením. Podľa NATO tento systém predstavuje možnú hrozbu pre bezpečnosť celej aliancie.

Napriek tomu, že Rusko a Turecko stoja na opačných stranách viacerých konfliktov - napríklad vo vojnách v Líbyi či Sýrii - ruský prezident Putin a jeho turecký náprotivok Recep Tayyip Erdogan sa usilujú o dobré vzájomné vzťahy. Spoločne napríklad monitorujú dohodu u ukončení bojov medzi azerbajdžanskou armádou a  arménskymi separatistami na spornom území Náhorného Karabachu.