Turecko a USA diskutujú o sankciách uvalených na Ankaru pre nákup ruských protiraketových systémov
31 | 12 | 2020 I Marek Molnár

Turecko a USA začali rozhovory o vytvorení spoločnej pracovnej skupiny, ktorá sa zaoberá nákupom ruských systémov protiraketovej obrany S-400, oznámil minister zahraničia Mevlut Čavušoglu, informuje portál RT.


Odborníci z Turecka a USA rokujú o úlohách spoločnej skupiny, ktorá ešte nebola sformovaná, uviedol Čavušoglu. Ankara už skôr navrhla vytvorenie pracovnej skupiny po tom, čo USA uvalili sankcie na turecké predsedníctvo obranného priemyslu (SSB) vrátane jeho šéfa Ismaila Demira a troch ďalších predstaviteľov.

"Teraz prišiel návrh z USA. Prirodzene vždy uprednostňujeme dialóg, takže sme povedali sme áno a rokovania odborníkov sa začali,“ uviedol Čavušoglu.

Minister zahraničia poznamenal, že jeho americký náprotivok Mike Pompeo taktiež prejavil záujem o vytvorenie takejto skupiny. "Na stretnutí s Pompeom sme mu prezradili, že náš návrh stále platí, a Američania povedali, že v tejto otázke budeme spolupracovať," vysvetlil minister, pričom americké sankcie označil za "útok na naše suverénne práva."

Turecko bude môcť vyrábať ruskú priekopnícku vakcínu Sputnik V, tvrdí minister zahraničia
Sputnik V, ruská vakcína proti Covid-19, sa bude môcť vyrábať aj na tureckej pôde, aby uspokojila domáce potreby v oblasti očkovania, uviedol turecký minister zahraničia, informuje portál RT. Čítať ďalej
30 | 12 | 2020 | Marek Molnár


Čavušoglu v utorok rokoval o sankciách USA so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom. Tam Čavušoglu skritizoval „nelegitímne“ americké sankcie s tým, že Turecko už podpísalo dohodu s Ruskom.

Turecko tvrdí, že potrebuje ruský raketový systém na posilnenie svojej obrany, zatiaľ čo americkí predstavitelia trvajú na tom, že S-400 sú nekompatibilné so systémami NATO, a vystavili by stíhačky F-35 možným ruským útokom.

Turecký minister obrany Hulusi Akar naliehal na Washington, aby 22. decembra prehodnotil situáciu v súvislosti s nákupom, argumentujúc tým, že „niektoré sankcie budú mať negatívny vplyv na niektoré aktivity s USA a najmä s NATO“.

ABSURDNÉ: Za nosenie ruskej baranice hrozí väzenie!
19-ročný Ukrajinec čelí poriadnym problémom, pretože porušil protikomunistické opatrenia tým, že si obliekol zimnú čiapku s komunistickým symbolom, informuje portál RT. Čítať ďalej
30 | 12 | 2020 | Marek Molnár