ABSURDNÉ: Za nosenie ruskej baranice hrozí väzenie!
30 | 12 | 2020 I Marek Molnár

19-ročný Ukrajinec čelí poriadnym problémom, pretože porušil protikomunistické opatrenia tým, že si obliekol zimnú čiapku s komunistickým symbolom, informuje portál RT.


Ukrajinská polícia v meste Ľvov v pondelok informovala, že po zadržaní tínedžera bolo začaté trestné stíhanie pre porušenie prísnych miestnych zákonov, ktoré „zakazujú používanie komunistických symbolov na odevoch“. Prokuratúra tvrdí, že maximálna výška trestu bude päť rokov za mrežami.

Podľa miestnych novín Dilo „protiteroristický“ operatívny pracovník Igor Sholtys zadržal mladého muža, ktorého meno nebolo zverejnené, zatiaľ čo bol na prechádzke s priateľom. Mal oblečenú tradičnú sovietsku baranicu s ušnou klapkou, na ktorom bol komunistický erb kladivo a kosák.

Sholtys sa pýtal muža, odkiaľ má takúto čapicu. Tínedžer tvrdil, že si ju kúpil na blšom trhu, pretože bola zima, a nevedel že takéto symboly sú zakázané. Keď „vyšetrovanie“ odhalilo, že chlapec vie po rusky, bola privolaná polícia.

"Majdan bol biznis" - hovorí ukrajinský prokurátor - "USA na ňom zarobili 50 miliárd"
USA zorganizovali ukrajinský majdan, aby pripravili Kyjev o 50 miliárd dolárov. Netvrdí to tak len tak hoci-kto. Vyhlásil to Renat Ravelievič Kuzmin, vplyvný ukrajinský prokurátor, politik a právnik, angažovaný v procesoch napríklad s Leonidom... Čítať ďalej
29 | 12 | 2020 | Ivan Brožík


Policajti baranicu skonfiškovali a vzali chlapca na prípravu obvinení. Vyšetrovanie v predsúdnom konaní pravé prebieha.

Ukrajinský parlament prijal v roku 2015 zákaz komunistických symbolov ako kladivo a kosák. Rovnako ako ikony z doby sovietskej éry, občania môžu čeliť väzeniu aj za spievanie bývalej hymny ZSSR alebo ktorejkoľvek z jeho bývalých republík.

Turecko bude môcť vyrábať ruskú priekopnícku vakcínu Sputnik V, tvrdí minister zahraničia
Sputnik V, ruská vakcína proti Covid-19, sa bude môcť vyrábať aj na tureckej pôde, aby uspokojila domáce potreby v oblasti očkovania, uviedol turecký minister zahraničia, informuje portál RT. Čítať ďalej
30 | 12 | 2020 | Marek Molnár