Der Tagesspiegel: V Nemecku rastú obavy z teroristických útokov
31 | 12 | 2020 I Ingrid Vrabcová

Rok 2020 bol rokom extrémistov. Koronakríza naštartovala radikalizáciu. IS buduje v Európe svoje štruktúry. Olej do ohňa prilieva aj AfD, píše Frank Jansen v nemeckých novinách Der Tagesspiegel.


Pre Nemecko bol tento rok veľmi ťažký, a to nielen kvôli COVIDu-19. Teroristický útok pravicových extrémistov v Hanau, narastajúce násilné protesty popieračov koronavírusu, šírenie konšpiračných teórií ako na bežiacom páse, smrtiaci islamistický útok v Drážďanoch či radikalizácia militantných ľavicových extrémistov smerujúca k terorizmu. Nebezpečenstvá sú čoraz rozmanitejšie a ich výpočet je ešte ťažší. Rok 2021 nebude o nič ľahší. Nemecko neskrýva veľké obavy z pritvrdzujúceho sa pravicového extrémizmu.


Posol politického šialenstva


19. februára rasista Tobias Rathjen spustil streľbu na návštevníkov Shisha baru v Hanau . Deväť  prisťahovalcov zomrelo.  Rathjen išiel potom domov, zabil svoju matku a nakoniec aj seba. Tento čin šokoval celé Nemecko. Prekonal aj pravicovoextrémistické teroristické útoky z roku 2019, kedy neonacista Stephan Ernst brutálne zabil vedúceho predstaviteľa Kasselu Waltera Lübckeho, a antisemita Stephan Balliet v Halle zastrelil dvoch ľudí po tom, čo sa mu nepodarilo preniknúť do plnej synagógy.


Ako poznamenáva Frank Jansen, páchateľ z Hanau navyše pôsobí z dnešného pohľadu ako „posol politického šialenstva“, ktoré nasledovalo na jar tohto roka v podobe stupňujúcej sa radikalizácie popieračov koronavírusu v Nemecku.


Potenciál narastá


Psychicky labilný Rathjen predstavoval kombináciu pravicovoextrémistických lividkačných fantázií a konšpiračných teórií, ktoré neskôr oslovili potieračov existencie koronavírusu. Rathjen ešte pred teroristickým útokom šíril na internete tvrdenie, že v USA tajné spoločenstvá v podzemných táboroch likvidujú deti.


Konšpiračné ideológie mali byť ospravedlnením útokov. Veľakrát stačila len iskra, aby útočníci prešli k činom. K radikalizácii dochádza väčšinou prostredníctvom sociálnych sietí a bezpečnostné orgány ich len ťažko vystopujú. Ich potenciál neustále narastá, upozorňuje Frank Jansen.


Nebezpečné protesty popieračov koronavírusu


Pravicový extrémista, ktorý operuje sám, je v Nemecku dokonca nebezpečnejší ako sólovo konajúci islamistický terorista. To sa ale môže ešte zmeniť, pretože v roku 2020 došlo k premiešaniu neonacistov s popieračmi koronavírusu a radikálnymi odporcami očkovania proti COVIDu-19. Náboj výbušnosti sa tak zvyšuje. Na mieste je preto varovanie pred apokalyptickými šíriteľmi konšpiračných teórií v spojení s pravicovým extrémizmom. V prípade popieračov koronavírusu to môže viesť k terorizmu, pre čo sú už varovné signály.


155 protištátnych násilných činov


Podľa Franka Jansena o eskalácii politických konfliktov počas koronakrízy svedčí aj materiál nemeckej spolkovej vlády. Od marca do konce novembra mala nemecká polícia nahlásených 297 násilných trestných činov v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Väčšina páchateľov, (160), patrila do ľavičiarskeho spektra, u 48 deliktov išlo o pravičiarov, 89 trestných činov sa nepodarilo nezaradilo. 155 násilných trestných činov bolo namierených proti štátu.


Olej do ohňa prilieva aj AfD


Zástupcovia pravicovoextrémistickej AfD sa radikalizujú a zúčastňujú sa protestoch proti štátnym opatreniam zameraným na boj proti pandémii koronavírusu. Prívrženci AfD navyše prostredníctvom sociálnych sietí vyzývajú k násilným akciám, upozorňuje v nemeckom denníku Frank Jansen.


Drážďany, Paríž, Nice, Viedeň


Séria islamistických útokov vystrašila bezpečnostné orgány. Predtým sa zdalo, že teroristické milície Islamského štátu po porážke v Sýrii a Iraku sa ochromili. No teror opäť prepukol. Spočiatku bez zjavného zapojenia IS, potom aj cielene s jeho podporou.


V Drážďanoch 4. októbra pobodal mladý Sýrčan z nenávisti voči homosexuálom turistu. Páchateľ bol prívržencom IS, konal ale na vlastnú päsť. O dvanásť dní neskôr mladý Čečenec zabil na predmestí Paríža učiteľa Samuela Patyho, pretože v škole hovoril o kontroverzných karikatúrach Mohammeda.


29. októbra mladý Tunisan s nožom útočil  v kostole v Nice a zabil troch ľudí. O štyri dni neskôr vo Viedni mladý islamista, narodený v Rakúsku, tesne pred lockdownom zabil štyroch ľudí, ktorí sedeli v pouličnej kaviarni, a 23 zranil. K tomuto útoku sa prihlásil IS.


IS chce v krajinách EÚ vybudovať svoje štruktúry


Teroristické útoky svedčia o tom, že IS sa snaží v krajinách Európskej únie vybudovať svoje štruktúry. Riziko ďalších útokov sa tak zvyšuje, konštatuje Frank Jansen v nemeckom denníku Der Tagesspiegel.