Za kritiku vládnych protipandemických opatrení dostane bývalá právnička štyri roky väzenia
30 | 12 | 2020 I Gabriel Matta

Za kritiku vládnych protipandemických opatrení, šírenie falošných informácií a zlomyseľného manipulovania s epidémiou hrozia bývalej právničke štyri roky väzenia, píše čínsky denník SCMP.


Súd v Šanghaji odsúdil ČangČan po obvineniach zo šírenia falošných informácií, rozhovorov so zahraničnými médiami, narušovania verejného poriadku a zlomyseľného manipulovania s epidémiou. Rozsudok prišiel takmer rok po tom, ako sa v stredočínskom meste Wu-chan objavili detaily o vírusovom zápale pľúc neznámeho pôvodu.

Bývalá právnička bola vo väzbe od mája pre obvinenia z „vyvolávania sporov a podnecovania problémov“. Jej živé reportáže a články sa vo februári značne šírili na sociálnych médiách. Pritiahli pozornosť čínskych úradov, ktoré dosiaľ potrestali ôsmich „vírusových“ whistleblowerov v rámci úsilia oslabiť kritiku reakcie vlády na epidémiu.

Čang kritizovala prvotné opatrenia vo Wu-chane a vo februárovom článku napísala, že vláda „nedala ľuďom dosť informácií a potom jednoducho uzavrela mesto“.

Čang trvá na svojej nevine. V júni začala hladovku a po rastúcich obavách o jej zdravie ju nútene kŕmili trubičkou cez nos, uviedli jej právnici. Podľa nich je vyčerpaná aj duševne, no v hladovke chce napriek opakovaným prosbám rodiny a priateľov pokračovať.

ABSURDNÉ: Za nosenie ruskej baranice hrozí väzenie!
19-ročný Ukrajinec čelí poriadnym problémom, pretože porušil protikomunistické opatrenia tým, že si obliekol zimnú čiapku s komunistickým symbolom, informuje portál RT. Čítať ďalej
30 | 12 | 2020 | Marek Molnár