Koaličné napätie na konci roka sa prenáša do celej spoločnosti, hovorí Hrabko
30 | 12 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Rok 2020 na Slovensku završujeme v štádiu politickej krízy sprevádzanej permanentným napätím vo vládnej koalícii, ktoré sa prenáša do celej spoločnosti. V diskusii na TASR TV to pri príležitosti hodnotenia politických udalostí druhého polroka 2020 povedal publicista Juraj Hrabko.


Za veľký problém považuje rekordne rastúce čísla ľudí nakazených novým koronavírusom a rýchlu nápravu podľa neho neprinesie ani začínajúce sa očkovanie. „Všetci si veľa sľubujeme od vakcíny, ale ani to nepôjde z večera do rána,“ uviedol.

Slovensko pritom podľa Hrabka v prvom polroku 2020 zvládlo nápor nového koronavírusu veľmi dobre, a to tak v čase, keď bol premiérom Peter Pellegrini (aktuálne Hlas-SD), ako aj neskôr pod taktovkou Igora Matoviča (OĽANO). Začiatkom leta však podľa Hrabka všetci túžili po uvoľnení opatrení na obmedzenie mobility a tie sa skutočne na celoeurópskej úrovni uvoľnili.

„Postoj Slovenska bol rozumnejší ako v Českej republike a dodnes to do istej miery vidieť na číslach. Česko, ale aj iné krajiny úplne povolili napríklad v prípade rúšok. U nás ostali rúška povinné v interiéroch a MHD aj počas letných prázdnin,“ pripomenul Hrabko.

Harabin: "Referendum nie je potrebné, položiť vládu môžu kedykoľvek"
Páni v opozícii, stačí, aby ste sa vzdali svojich mandátov a aby nenastúpil na ne žiaden váš stranícky náhradník - je to naozaj len vo vašich rukách. Čítať ďalej
29 | 12 | 2020 | Ivan Brožík


„Ale intenzívnu prípravu na jeseň nebolo vidieť ani u nás, čo bola chyba, ktorá sa vypomstila. Následky vidíme dodnes,“ dodal s tým, že minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) aktuálne bojuje o to, aby sa dokázal vyhnúť kolapsu nemocníc.

Celoslovenské testovanie antigénovými testami bolo podľa Hrabka urobené polovičato a jeho výsledok zaostal za očakávaniami. Za chybu považuje aj to, že nebolo dobrovoľné. „Ľudia sa chcú dobrovoľne testovať, ale ak je to povinné, už z prirodzenosti človeka sa búria,“ skonštatoval. V antigénovom testovaní Hrabko vidí veľký potenciál najmä pri skríningu ťažko zasiahnutých okresov.

Orgány činné v trestnom konaní počas druhého polroka rozbehli množstvo trestných stíhaní osôb z prostredia súdov, polície alebo Slovenskej informačnej služby. „Má platiť ,padni, komu padni'. Riziká sú v tom, že v tej smršti zatýkania sa to môže dotknúť aj nevinných ľudí,“ reagoval Hrabko. Treba však podľa neho veriť vyšetrovateľom a prokurátorom, že si svoju prácu urobili dobre.

Baránek: Lučanský neprežil väzbu v demokratickej krajine. To je absolútna deštrukcia akejkoľvek právnej istoty
30 | 12 | 2020 | sefredaktor


Koncom roka poslanci 132 hlasmi zvolili za kandidáta na generálneho prokurátora Maroša Žilinku a prezidentka Zuzana Čaputová ho následne vymenovala do funkcie. „Ukázalo sa v praxi, že politika bez kompromisov a politických dohôd fungovať nedokáže. A prvým ,šrámom' tejto vládnej koalície je, že v nej neprišlo k dohode na spoločnom kandidátovi. Na druhej strane sa vládna koalícia dokázala vyhnúť tomu, aby o zvolení kandidáta rozhodli opozičné hlasy,“ zhrnul Hrabko.

Ústavné zmeny, ktoré koalícia schválila na konci roka 2020, podľa Hrabka na jednej strane otvorili cestu k reforme súdnictva, na druhej strane oklieštili právomoci Ústavného súdu (ÚS) SR.

Slovenský unikát: Riaditeľ tajnej služby sa stavia do roly influencera na sociálnych sieťach
Zdá sa, že máme na Slovensku unikát. Kým všade na svete je tajná služba tajnou, na Slovensku riaditeľ SIS poskytuje rozhovory, kde prezrádza skutočnosti, ktoré sú na hrane utajenia a otvára si kontá na sociálnych sieťach. Najnovšie chce „četovať“ s... Čítať ďalej
29 | 12 | 2020 | Aneta Leitmanová