Baránek: Lučanský neprežil väzbu v demokratickej krajine. To je absolútna deštrukcia akejkoľvek právnej istoty
30 | 12 | 2020 I sefredaktor
Nie je dôležité, či a do akej miery bol generál Lučanský vinný, resp. či a do akej miery zneužíval funkciu policajného prezidenta. Dôležitý je fakt, že neprežil väzbu v demokratickej krajine, ktorou snáď stále sme, na písal na margo samovraždy policajného exprezidenta publicista Ján Baránek








Lučanského osobná tragédia znamená podľa Baránka "absolútnu deštrukciu akejkoľvek právnej istoty v tejto krajine, pretože ide o vysoko citlivý politický prípad, kde je opatrnosť o to dôležitejšia, lebo akákoľvek „nehoda“ takéhoto človeka vzbudzuje vášne a oprávnené, či menej oprávnené podozrenia a vyvoláva dohady a konštrukcie, ktoré niekedy nemožno vyvrátiť.


Podľa Baránka sú dve možnosti: náš väzenský systém je úplne nekompetentný, vrátane tých, ktorí zodpovedajú za jeho riadenie. Pokiaľ platí táto alternatíva, je to dôvod na bezodkladné a okamžité odstúpenie ministerky spravodlivosti. "Bez akýchkoľvek výhovoriek a otáľania," zdôrazňuje publicista.


"Druhou alternatívou je niečo, čo si ani nechcem pripustiť – že gen. Lučanský bol skrátka eliminovaný. Tu máme dve možnosti – prehnanou bitkou od personálu väzenskej stráže, alebo od spoluzadržaných – teda nechcene a omylom. Ďalšia alternatíva je najhoršia – že bol eliminovaný zámerne," konštatuje Baránek.




"Čo sa dá očakávať od vedenia štátu, v ktorom sú psychicky chorí jedinci, sexuálni devianti, spoločníci mafiánov, podvodníci (plagiátori), ľudia, ktorí ignorujú ústavu, pre ktorých neplatia pravidlá, ktoré si sami prijali a ktorých dodržiavanie vyžadujú od obyvateľov? Nič," konštatuje publicista.