Slovenský unikát: Riaditeľ tajnej služby sa stavia do roly influencera na sociálnych sieťach
29 | 12 | 2020 I Aneta Leitmanová

Zdá sa, že máme na Slovensku unikát. Kým všade na svete je tajná služba tajnou, na Slovensku riaditeľ SIS poskytuje rozhovory, kde prezrádza skutočnosti, ktoré sú na hrane utajenia a otvára si kontá na sociálnych sieťach. Najnovšie chce „četovať“ s verejnosťou na Instagrame. Zvláštne móresy si všimli viaceré tváre politiky na Slovensku.   




Neštandardnú situáciu si všimol aj bývalý minister školstva, Juraj Draxler, ktorý napísal: „Ak sa vám náš verejný život v tomto roku nezdal ešte dosť bizarný, ponúkam toto: šéf SIS si ide robiť diskusiu s občanmi na Instagrame. (Extra body za vizuál tohto "parte"). Asi ho s jeho trápnymi rozhovormi (snaží sa pchať úplne všade) začali odmietať v bežných médiách, tak si vybral tento kanál zviditeľňovania,“ napísal Draxler.

Šéf SIS Pčolinský hovorí, že zadržaných sudcov môže byť oveľa viac
Šéf SIS Vladimír Pčolinský sa rozrozprával o zaujímavom rodinnom prepletenci na košických súdoch, odkiaľ budú možno aj ďalší zadržaní. Čítať ďalej
18 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Stránka Slovenskej informačnej služby na Facebooku vznikla na Facebooku 10. júna 2020 a v tento deň aj uverejnila svoj prvý post. Stránku teda vytvorila SIS pod vedením Vladimíra Pčolinského. Na stránke SIS najnovšie administrátor oznamuje verejnosti, že V. Pčolinský bude začiatkom roka na Instagrame v live streame odpovedať na otázky zvedavcov. Kým v minulosti boli podobné aktivity spôsobom prezentácie rôznych „sťa-by“ instagramových osobností, v posledných rokoch prostriedok začali čoraz viac využívať aj politici, hlavne tí mladší a hlavne v kampani. Ale riaditeľ tajnej služby? Čo chce vlastne verejnosti sprostredkovávať? Aký to má zmysel? Chce ukázať, že pracuje? Alebo sa dostať do povedomia verejnosti? A načo? Nie je úlohou SIS hlavne usilovne a v utajení pracovať? Má sa verejnosť vedome zaoberať aktivitami tajnej služby a tvárou jej predstaviteľa?

Pčolinský od nástupu do svojej funkcie usilovne poskytuje rozhovory, kde sa len dá. Objavil sa v Rádiu Expres ale nevyhýba sa ani rozhovorom v takých médiách akým sú Topky. Rozhovor dal aj Aktualitám, či portálu Postoj. Navštívil aj TV Markíza, kde poskytol rozsiahly rozhovor v relácii Na telo. Rozhovor poskytol aj Denníku N.

Všetkými týmito rozhovormi sa Pčolinský chváli na sociálnych sieťach. Ako by túžba byť na očiach verejnosti bola väčšia ako potreba ctenia zásady byť profesionálny. To by sa už z podstaty samotnej funkcie, ktorú Vladimír Pčolinský zastáva, však očakávalo. Výstupy riaditeľa SIS v médiách a na sociálnych sieťach sú podľa všetkého jeho vlastnou iniciatívou, v kombinácii so snahami marketingového tímu... bolo by však rozhodne v tomto prípade dobré dať na misky váh túžbu zviditeľňovať sa na jednej strane; a na stranu druhú riziká, ktoré to prináša.

Verejné výstupy riaditeľa si všimol aj bývalý predseda vlády Ján Čarnogurský, ktorý napísal medziiným toto: „Denník N uverejnil rozsiahly rozhovor s riaditeľom SIS Vladimírom Pčolinským. Pčolinský hovorí dosť podrobne o práci SIS, o niektorých kauzách, ktoré ju zaujímali aj ktoré ju zaujímajú. Rozhovor je neobvyklý. Tajné služby nedávajú vniknúť do svojho súkromia, pretože každý, aj zdanlivo bezvýznamný detail dopĺňa mozaiku, ktorú si skladajú iné tajné služby. Pre porovnanie, keď sa niekto stane šéfom izraelského Mossadu, jeho fotografia sa už nesmie objaviť v izraelskej tlači a rozhovor s ním je priam nepredstaviteľný. Vladimír Pčolinský nezačal šťastne svoje pôsobenie v SIS. Akoby si myslel, že pôsobí vo funkcii šéfa spoločenskej organizácie pod menom SIS a jeho úlohou je čo najviac oboznámiť verejnosť s prácou organizácie. Svojim rozhovorom neurobil dobrú službu záujmom Slovenskej republiky,“ napísal pred časom Ján Čarnogurský.



Čarnogurskému sa nepáči počínanie riaditeľa SIS Pčolinského
Bývalý predseda vlády a predseda KDH, Ján Čarnogurský, si myslí, že riaditeľ SIS Vladimír Pčolinský nezačal svoje pôsobenie na čele tajnej služby šťastne a záujmom Slovenskej republiky neurobil dobrú službu. Čítať ďalej
07 | 12 | 2020 | Petra Demková