Čarnogurskému sa nepáči počínanie riaditeľa SIS Pčolinského
07 | 12 | 2020 I Petra Demková

Bývalý predseda vlády a predseda KDH, Ján Čarnogurský, si myslí, že riaditeľ SIS Vladimír Pčolinský nezačal svoje pôsobenie na čele tajnej služby šťastne a záujmom Slovenskej republiky neurobil dobrú službu.


Bývalý predseda KDH si všíma rozhovor, ktorý Pčolinský poskytol Denníku N a svoj názor zverejnil na  sociálnej sieti. „Pčolinský hovorí dosť podrobne o práci SIS, o niektorých kauzách, ktoré ju zaujímali aj ktoré ju zaujímajú. Rozhovor je neobvyklý. Tajné služby nedávajú vniknúť do svojho súkromia, pretože každý, aj zdanlivo bezvýznamný detail dopĺňa mozaiku, ktorú si skladajú iné tajné služby. Pre porovnanie, keď sa niekto stane šéfom izraelského Mossadu, jeho fotografia sa už nesmie objaviť v izraelskej tlači a rozhovor s ním je priam nepredstaviteľný,“ upozorňuje bývalý politik.

Toto považuje Čarnogurský za problém: „Vladimír Pčolinský nezačal šťastne svoje pôsobenie v SIS. Akoby si myslel, že pôsobí vo funkcii šéfa spoločenskej organizácie pod menom SIS a jeho úlohou je čo najviac oboznámiť verejnosť s prácou organizácie. Svojim rozhovorom neurobil dobrú službu záujmom Slovenskej republiky,“ napísal bývalý politik.

Námestník riaditeľa SIS Boris Beňa je dočasne mimo služby
Námestník riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Boris Beňa je dočasne mimo služby. Rozhodol o tom riaditeľ SIS Vladimír Pčolinský. TASR to potvrdila SIS, na rozhodnutie upozornil portál Aktuality.sk. Čítať ďalej
04 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Výhrady má J. Čarnogurský aj voči názorom, ktoré predstavil súčasný riaditeľ SIS v súvislosti s Ruskou federáciou a celkovo Rusmi. „Samozrejme, nevyhol sa pôsobeniu ruských tajných služieb u nás (V. Pčolinský, pozn. redakcie). Povedal, že ich zaujíma – okrem iného – aj naša akademická obec a rôzne spolky, ktoré vyvolávajú spomienkový optimizmus v súvislosti s Rusmi. Treba si vážiť, že nás Červená armáda oslobodila, neznamená to však, že je nevyhnutné tolerovať všetky podporné aktivity, ktoré sa okolo toho zjavia. Podporné aktivity robí aj Slovensko-ruská spoločnosť, ktorej mám česť predsedať. Znamená to, že sa naše aktivity nebudú tolerovať?“ pýta sa J. Čarnogurský.

Bývalý minister spravodlivosti SR zabŕdol aj do rodinných pomerov rodiny Pčolinských: „Vladimír Pčolinský začal v KDH, ktorému som mal česť kedysi predsedať. Jeho matka bola aktívnou poslankyňou za KDH v Národnej rade. Vcelku dobre sa poznáme. Odkazujem, že Slovensko-ruská spoločnosť bude ďalej rozvíjať „podporné aktivity“, inými slovami priateľské aktivity smerom k Rusku,“ uzavrel známy slovenský ex-politik.

Riaditeľ SIS si nie je istý, či jeho námestník mal prístup k zvukovému záznamu Gorila
Špecializovaný trestný súd dnes rozhodne o tom, či spoluzakladateľa finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka, ktorého zadržala NAKA v utorok 1.decembra a následne ho obvinili z podplácania a prania špinavých peňazí, pošle do vyšetrovacej väzby.... Čítať ďalej
04 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.