Budú nás odškodňovať za nežiadúce účinky po očkovaní? Minister Krajčí by to chcel
29 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Mnohí sa nechcú dať zaočkovať proti COVID-19 pre možné vedľajšie účinky. Vyplašila ich aj informácia, že štát chce odškodniť tých, ktorí by mali nejaké vážne vedľajšie účinky.


Minister zdravotníctva Marek Krajčí oznámil, že štát by mal odškodňovať tých, ktorí budú mať po očkovaní na COVID-19 nežiadúce účinky. Fond, ktorý na to sľubuje založiť, by mal odškodňovať aj ľudí, u ktorých sa prejavia nežiaduce účinky po doteraz bežných povinných očkovaniach, informuje portál sme.sk.
Vznik odškodňovacieho fondu si vyžaduje širokú diskusiu

Paradoxné je, že v susednom Česku ľudí s vážnymi zdravotnými následkami po povinnom očkovaní odškodňujú už druhý rok. U nás však ministri zdravotníctva takýto postup odmietali, alebo mu nevenovali žiadnu pozornosť. Očkovanie proti koronavírusu bude u nás nielen dobrovoľné, ale aj bezplatné, pričom na ľudí mimo rizikových skupín má dôjsť rad okolo Veľkej noci, ktorá v roku 2021 pripadá na začiatok apríla. Odborníci sa zhodujú, že očkovanie proti Covidu-19 môže niektorým ľuďom spôsobiť menšie nežiaduce účinky, na druhej strane úžitok z očkovania bude omnoho väčší. Zo zatiaľ dostupných údajov pri testovaní vakcíny vyplýva, že žiadny z bežných možných vedľajších účinkov nie je závažný a ani dlhodobý.

„Očkovací odškodňovací fond je dlhodobou témou nielen v súvislosti s týmto očkovaním. Vyžaduje si širokú odbornú diskusiu,“ uviedla o odškodňovaní hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová, ktorá však na konkrétne otázky, kedy by mal fond vzniknúť, s akým rozpočtom ráta a či sa bude odškodňovať len za vážne nežiaduce účinky, alebo aj za menej vážne, však neodpovedala. Jasné ale nie je ani to, kto bude posudzovať, či zdravotné komplikácie skutočne spôsobila vakcína, alebo niečo iné.

„Verím, že Matovič, Krajčí a spol. za toto skončia v base!“ zúri otec párdňového bábätka
V súčasnosti, v čase koronavírusu, sú preťažené nielen nemocnice, ale aj ich personál. Nič to však nemení na tom, že ich spávanie k pacientom, a najmä tým najmenším, by malo byť ústretové a ľudské. Neplatí to ale vždy a najmä... Čítať ďalej
14 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Na odškodňovanie má vzniknúť komisia, ktorá to bude posudzovať

Pri diskusii o odškodňovaní nežiadúcich účinkov očkovania v roku 2017 hlavný hygienik Ján Mikas povedal, že by mala vzniknúť komisia, ktorá bude takéto prípad posudzovať. Najčastejšie vedľajšie účinky, ktoré sa pri vakcíne proti Covidu-19 spomínajú, sú bolestivosť a začervenanie v mieste vpichu, mierna horúčka alebo bolestivé stuhnutie svalov.

Celý zoznam možných nežiaducich účinkov vakcíny od konzorcia Pfizer – BioNTech by mal byť známy v nasledujúcich dňoch, keď Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) pridelí vakcíne kód a na svojej webovej stránke zverejní súhrn jej vlastnosti. Podozrenia na nežiaduce účinky bude môcť hlásiť nielen ošetrujúci lekár, ale aj pacient. Nahlasovať ich bude možné písomne, cez webový formulár na webe ŠÚKL alebo telefonicky.
Exminister Drucker nepovažoval tému odškodňovania za prioritnú

Odškodňovaniu za nežiaduce účinky po očkovaní neboli ministri zdravotníctva v minulosti na Slovensku naklonení. „To iste nie,“ odpovedal napríklad v roku 2017 vtedajší minister Tomáš Drucker na otázku SME, či tému odškodňovania považuje za prioritnú. Drucker tvrdil, že diskusii s odborníkmi sa nebráni, riziko nežiaducich účinkov však označil za oveľa nižšie, ako je pri niektorých liekoch či iných spôsoboch zdravotnej starostlivosti. Pri tých sa o odškodňovaní ani neuvažuje. Na Slovensku zatiaľ existuje iba pokuta za to, keď rodič nedá zaočkovať svoje dieťa v rámci povinného očkovania. Jej výška je 331 eur, dodáva v závere portál sme.sk.
Možné nežiaduce účinky vakcíny proti Covidu-19


  • bolestivosť a začervenanie v mieste vpichu,

  • bolestivé stuhnutie svalstva,

  • mierna horúčka,

  • bolesti hlavy.

  • Celý zoznam nežiaducich účinkov vakcíny od konzorcia Pfitzer – BioNTech zverejní v nadchádzajúcich dňoch Štátny ústav na kontrolu liečiv


Účastník testovania vakcíny od spoločnosti AstraZeneca podal žalobu kvôli „závažným vedľajším účinkom“
Muž z Indie, ktorý bol zaočkovaný vakcínou proti Covid-19 od spoločnosti AstraZeneca, podal na Indický sérový inštitút žalobu a tvrdil, že počas svojej účasti na testovaní utrpel extrémne vedľajšie účinky, informuje portál RT. Čítať ďalej
29 | 11 | 2020 | Marek Molnár