Účastník testovania vakcíny od spoločnosti AstraZeneca podal žalobu kvôli „závažným vedľajším účinkom“
29 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Muž z Indie, ktorý bol zaočkovaný vakcínou proti Covid-19 od spoločnosti AstraZeneca, podal na Indický sérový inštitút žalobu a tvrdil, že počas svojej účasti na testovaní utrpel extrémne vedľajšie účinky, informuje portál RT.


40-ročný muž z indického mesta Chennai zažaloval Indický sérový inštitút so sídlom v Pune (SII), pričom požaduje odškodnenie vo výške 565 000 eur. Muž tvrdí, že utrpel vážne neurologické poškodenie po účasti na testovaní vakcíny Covishield.

Verziu vakcíny proti Covid-19 podľa SII vyvinuli AstraZeneca a Oxfordská univerzita. Účastníkovi bolo údajne povedané, že vakcína je bezpečná, a rozhodol sa zúčastniť na programe v „duchu verejnej služby“.

Súdny proces tiež požaduje, aby spoločnosti SII, AstraZeneca a Oxford Vaccine Group okamžite zastavili testovania s vakcínami, do ktorých je v súčasnosti zapojených asi 1 600 dobrovoľníkov.

Zomreli s covidom alebo na covid? Lekár z pražskej nemocnice vniesol do debaty svetlo
Zhruba deväť z desiatich ľudí, ktorí v pražskej vinohradskej nemocnici zomrú nakazení koronavírusom, umrie práve v dôsledku tejto novej infekcie. ČTK to povedal lekár Viktor Kubricht, jeden z tamojších koordinátorov starostlivosti o pacientov s... Čítať ďalej
29 | 11 | 2020 | Timotej Dudka


Desať dní po zaočkovaní sa muž sťažoval na bolesti hlavy a zvracanie, uviedla jeho manželka pre miestne médiá. Pred umiestneným na pohotovostné oddelenie lekárskej fakulty a nemocnice Sri Ramachandra bol pripútaný na lôžko a choval sa neobvykle. Nemocnica však dospela k záveru, že zdravotné problémy nesúviseli s vakcínou.

Lekársky úradník, ktorého citovali indické médiá, uviedol, že pacient je „v poriadku“ a že mu nevznikli žiadne vedľajšie účinky spojené s vakcínou. Muž údajne trpel trpel encefalopatiou a taktiež nedostatkom vitamínu B12 a vitamínu D.

India už predtým čelila kritike za to, že nie je transparentnejšia vo svojich testovaniach s vakcínami proti Covid-19.

Polícia ukončila nelegálnu párty vyše 100 mladých, prevažne cudzincov
Celkovo 119 ľudí, z toho 102 cudzincov a 17 Čechov, objavili v noci na sobotu policajti pri zásahu v priestoroch nočného klubu v centre Prahy. Medzi zadržanými mladými ľuďmi na nelegálnom večierku bolo zrejme aj jeho osem organizátorov, ktorým... Čítať ďalej
28 | 11 | 2020 | tasr