Japonsko vyvíja drevené družice s cieľom zredukovať vesmírny odpad
29 | 12 | 2020 I tasr

Japonská spoločnosť Sumitomo Forestry a Kjótska univerzita začali spoločne vyvíjať prvú vesmírnu družicu na svete, ktorá bude vyrobená z dreva, pričom jej vývoj má byť ukončený do roku 2023.


Sumitomo Forestry už spustila výskum drevených materiálov použiteľných vo vesmíre; experimenty s rozličnými druhmi dreva budú prebiehať v extrémnych podmienkach na Zemi, informovala v utorok stanica BBC.

Vesmírny odpad sa stáva narastajúcim problémom, keďže do atmosféry Zeme je vypúšťaných čoraz viac satelitov. Drevené družice zhoria bez toho, aby do atmosféry uvoľňovali škodlivé látky alebo spôsobovali únik úlomkov.

"Veľmi nás znepokojuje skutočnosť, že všetky satelity, ktoré sa znovu dostávajú do zemskej atmosféry, horia a vytvárajú malé častice oxidu hlinitého, ktoré budú plávať v horných vrstvách atmosféry ešte mnoho rokov," uviedol pre BBC profesor na Kjótskej univerzite a bývalý japonský astronaut Takao Doi.

Sibírski chlapci v plavkách pri teplote mínus 39 stupňoch Celzia obleteli svet (VIDEO)
Skupina mladých mužov v sibírskom meste Tomsk sa už nevedela dočkať leta a v decembri usporiadala párty v plavkách pod holým nebom pri teplote mínus 39 stupňoch Celzia. Tým urobila dojem aj na ruských divákov, informuje portál RT. Čítať ďalej
29 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


"Časom to ovplyvní aj životné prostredie na Zemi. Nasledujúcou fázou bude vývoj inžinierskeho modelu družice, následne zostrojíme funkčný model," dodal Doi.

Použité drevené materiály budú vysoko odolné voči zmenám teploty, ako aj slnečnému svetlu.

Experti varujú pred zvyšujúcim sa rizikom, ktoré predstavuje vesmírny odpad produkovaný kozmickými loďami a družicami. Okolo Zeme krúži takmer 6000 družíc, pričom zhruba 60 percent z nich je nefunkčných.

Výskumná spoločnosť Euroconsult odhaduje, že počas nasledujúceho desaťročia bude každý rok vypustených 990 satelitov. Vesmírny odpad sa pohybuje rýchlosťou 35.900 kilometrov za hodinu a jeho zrážka s iným objektom môže spôsobiť značné škody.

Povrch 20-eurových bankoviek ochráni špeciálny lak
Ak sa vám budúci rok dostane do rúk 20-eurová bankovka, môžete byť na chvíľku zaskočení. Bankovky budú totiž na pocit oveľa hladšie, pretože ich povrch bude upravený špeciálnym lakom. Budú tak odolnejšie voči poškodeniu, píše rakúsky denník Kronen... Čítať ďalej
29 | 12 | 2020 | Ingrid Vrabcová