Španielsko vytvorí zoznam tých, ktorí sa odmietnu dať zaočkovať
28 | 12 | 2020 I sefredaktor
Španielsko vytvorí zoznam svojich občanov, ktorí sa odmietnu dať zaočkovať proti koronavírusu SARS-CoV-2. Informoval o tom minister zdravotníctva Salvador Illa.  Zoznam občanov nebude verejne dostupný. Dokument bude podľa ministrao zostavený "s maximálnym rešpektom pre ochranu dát". Správu priniesla TASR.

Zoznam bude vypracovaný pre účely výmeny informácií o nezaočkovaných občanoch s ostatnými členskými štátmi EÚ. Šéf španielskeho zdravotníctva zároveň opätovne ubezpečil občanov, že očkovanie bude dobrovoľné.

Španielsko v pondelok prekonalo hranicu 50.000 úmrtí. Od vypuknutia pandémie tam zaznamenali takmer 1,9 milióna prípadov nákazy. V počte súvisiacich úmrtí je Španielsko štvrtou najpostihnutejšou západoeurópskou krajinou po Taliansku (takmer 72.000 mŕtvych), Británii (takmer 71.000) a Francúzsku, ktoré sa blíži k číslu 63.000. Vakcinácia proti ochoreniu COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje, sa v Španielsku - ako vo väčšine ostatných štátov EÚ - začala cez víkend. Španielska vláda plánuje do júna zaočkovať 15-20 miliónov tamojšej zhruba 47 miliónovej populácie.

Počet Španielov, ktorí sa odmietajú dať zaočkovať proti koronavírusu, v decembri klesol na 28 percent. Ešte minulý mesiac tento názor zastávalo 47 percent opýtaných Španielov, vyplýva z prieskumu Španielskeho prieskumného inštitútu CIS. Inštitút ďalej zistil, že 40,5 percenta respondentov je ochotných dať zaočkovať sa, pričom 16,2 percenta by tak urobilo v prípade, že sa potvrdí "spoľahlivosť" vakcíny.
I am text column. Click edit button to change this text.