Zarážajúci výsledok výskumu – vyrastá nám generácia povaľačov!
26 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Sú dnešní mladí ľudia iní ako boli ich rodičia či starí rodičia? Podľa výskumu zrejme áno a čo je ešte zarážajúcejšie, vyrastá nám vraj generácia povaľačov.


Potvrdiť tieto slová má aj strategický dokument Príručka rozvoja mládeže na roky 2021 – 2026, ktorú pripravilo v závere roka mesto Hlohovec. Dokument reflektuje na súčasné trendy a potreby mladých ľudí v meste a tiež stav, ktorý bol detailne zmapovaný v prvej polovici roka 2020, informuje portál cas.sk.
Mladí ľudia sú radšej doma ako keby mali ísť von

„Mladá generácia tvorí v Hlohovci až tretinu obyvateľstva, je pre každé mesto dôležitá, a preto sa jej treba venovať dlhodobo, systematicky a s plnou vážnosťou,“ uviedla hovorkyňa mesta Zuzana Hrinková Siebenstichová. Práve prostredníctvom stratégie, na ktorej samospráva spolupracovala s lokálnymi aktérmi, chce radnica upriamiť pozornosť na tému významu práce s mládežou, vyzdvihnúť dôležitosť potrieb, požiadaviek a záujmov mladých ľudí, a zároveň využiť energiu spojenú s tvorbou dokumentu na aktivizáciu mladých ľudí v meste. Príručka je tematicky rozdelená do štyroch pilierov - Súčasné trendy, Rozvoj mladých ľudí, Čas mimo školy a Miesta mesta.

„V každom z nich sú špecifické oblasti, ktoré vzišli ako dôležité na základe výstupov z riadených diskusii s viac ako 100 mladými ľuďmi,“ dodala Hrinková Siebenstichová. Z výsledkov napríklad vyplynulo, že takmer polovica mladých najradšej trávi voľný čas doma. Popularita tohto spôsobu trávenia času je, ako sa uvádza v príručke, tak dominantná, že až 31 % opýtaných rodičov má problém motivovať svoje deti ísť von. Tento jav sa zvýrazňuje najmä v zime, keď, ako tvrdia rodičia a mladí, nie je v Hlohovci čo robiť. V letných mesiacoch je však veľa možností na aktívne trávenie voľného času v okolitej prírode alebo na ihriskách.

Hranie videohier je dobré pre duševné zdravie, tvrdí štúdia
17 | 11 | 2020 | Diana Zaťková

Až takmer polovica stredoškolákov sa len tak „poflakuje“

Zistilo sa tiež, že ak mladí trávia čas vonku, je pravdepodobné, že ho trávia neaktívne, pri verejnom WiFi HotSpote, „poflakovaním sa“ alebo v podnikoch, čo priznalo 19 % žiakov základných škôl a až 44 % stredoškolákov, či v nákupných centrách. Dôvodom môže byť okrem iného aj absencia mládežníckej klubovne, ktorá v Hlohovci podľa 27 % žiakov základných škôl, 40 % študentov stredných škôl a 78 % rodičov chýba, a ktorá by im mohla pomôcť zmysluplne vypĺňať voľný čas. Cieľom dokumentu podľa hovorkyne je, aby bol Hlohovec vnímaný mládežou ako kvalitné miesto na život, ktorému na mladých ľuďoch záleží. V priebehu najbližších šiestich rokov bude spolu s akčnými plánmi dôležitým kľúčom k skvalitňovaniu podmienok a práce s touto skupinou obyvateľov, uvádza v závere portál cas.sk.

Ohrozuje rastúca popularita domácej výučby vývoj našich detí? (Chris Sweeney)
Komentár Chrisa Sweeneyho (RT) Čítať ďalej
07 | 12 | 2020 | Diana Zaťková