Hranie videohier je dobré pre duševné zdravie, tvrdí štúdia
17 | 11 | 2020 I Diana Zaťková
Či už je to Minecraft alebo Call of Duty, štúdia z Oxfordskej univerzity tvrdí, že hranie nemusí byť stratou času, ale v skutočnosti by mohlo zvýšiť vaše blaho. Vyplýva to z údajov zhromaždených pomocou herných spoločností, informuje portál RT.




Tím univerzitného internetového inštitútu v Oxforde sledoval asi 3 200 hráčov vo Veľkej Británii, USA a Kanade, ktorí hrali hry od Nintenda a Electronic Arts. Svoje výsledky prezentovali v štúdii s názvom „Hra videohier pozitívne koreluje s blahobytom“, ktorá bola zverejnená minulý piatok.

Štúdia tvrdí, že tridsaťročný výskum vplyvu hazardných hier mohol byť zbytočný, pretože vedci použili nesprávny prístup - spoliehali sa iba na vlastné správy o digitálnom správaní, ktoré sú „notoricky nepresné a zaujaté“.

Oxfordská štúdia je vôbec prvou, ktorá využíva telemetriu - automatické zaznamenávanie interakcie používateľov s obsahom. To znamená, že spoločnosti Nintendo a Electronic Arts poskytli vedcom skutočné herné správanie hráčov, čo je podľa nich „objektívnejší“ prístup

Sťažnosti na Apple - sledovanie sa nesmie stať pravidlom!
17 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


Vedci sledovali respondentov dva týždne, pričom zaznamenávali, koľko času strávili hraním, koľko úrovní absolvovali, či hrali online a v skupine. Výskum zistil, že dĺžka hracích sedení nemala nepriaznivý vplyv na duševné zdravie.

Po dvojtýždňovom období boli hráči požiadaní, aby odpovedali na otázky a opísali svoje reakcie. Účastníci hlásili, že zažívajú „veľa slobody“, pocitu kompetencie, eufórie. Uviedli, že vzťahy, ktoré sa im vytvorili počas hry, ich napĺňali a pri hre cítili radosť.

Na základe svojich zistení vedci tvrdia, že „hra môže byť činnosť, ktorá pozitívne ovplyvňuje duševné zdravie ľudí - a regulácia hier by mohla hráčom tieto výhody vziať.“ Zistenia spochybňujú všeobecný predpoklad, že hranie hier vedie k agresii a závislosti a negatívne ovplyvňuje kognitívne fungovanie. Videohry sa často spájajú s násilnými trestnými činmi, ako sú streľby v škole v USA a iné zverstvá.

Rusko plánuje na chytanie zločincov používať "virtuálny mozog" za 720 miliónov dolárov
17 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


V roku 2015 štúdia Americkej psychologickej asociácie tvrdila, že sa zistil „konzistentný vzťah“ medzi hraním násilných počítačových hier a agresivitou, pripúšťajúc však, že je v hre množstvo faktorov.

Autori najnovšej Oxfordskej správy netvrdia, že našli jednoznačnú odpoveď na to, či je pre vás videohra dobrá alebo zlá. Píšu, že „boli úspešní v zachytení momentky“ vzťahu medzi „ objektívnym správaním hry “ a duševným zdravím.

https://www.hlavnydennik.sk/2020/11/17/scenar-pandemie-korony-udajne-napisali-rockefellerovci-uz-v-roku-2010/