Ruská vojnová loď cvičila v Japonskom mori uprostred rastúceho napätia s USA (VIDEO)
26 | 12 | 2020 I Marek Molnár

Ruská fregata rozsvietila Japonské more v rámci námorných cvičení, ktoré sa uskutočnili uprostred stupňujúcich sa nepriateľských akcií s americkými plavidlami v odľahlom regióne Ďalekého východu, informuje portál RT.


Na videu, ktoré vo štvrtok zverejnilo ruské ministerstvo obrany, je možné pozorovať nový modernizovaný maršal Šapošnikov, námorný torpédoborec triedy Udaloy, ktorý strieľa zo svojho dela A-190, ako aj z 30 mm šesťhlavňového kanónu v zálive Petra Veľkého.

Záliv bol v posledných týždňoch miestom stupňujúceho napätia potom, čo sa americký torpédoborec USS John S McCain objavil vo vnútri ruských vôd. Bol vyslaný ruský torpédoborec, ktorý ho mal odplašiť. Ak by sa plavidlo nevrátilo do medzinárodných vôd, vyhrážal sa mu zostrelením.



Washington trvá na tom, že veľká časť zálivu nepatrí oprávnene Rusku, a tvrdí, že takzvanú „slobodnú plavbu“, ktorá „spochybňuje nadmerné ruské námorné nároky“. Incident vyvolal diplomatické napätie a Moskva odvtedy zvýšila svoju vojenskú prítomnosť v regióne.

McCain sa tento týždeň dostal na titulné stránky novín, keď ho čínske vzdušné a námorné prostriedky zachytili v blízkosti sporných ostrovov v Juhočínskom mori. Ľudová oslobodenecká armáda tvrdila, že loď z oblasti „vyhnala“.

Rusko nerozmiestni v európskej časti svojho územia rakety, ak...
Rusko je pripravené upustiť od rozmiestnenia rakiet 9M729 v európskej časti krajiny. Podľa jeho prezidenta je to možné len vtedy, ak krajiny NATO urobia recipročné kroky. Čítať ďalej
24 | 12 | 2020 | Ivan Brožík