Rusko nerozmiestni v európskej časti svojho územia rakety, ak...
24 | 12 | 2020 I Ivan Brožík

Rusko je pripravené upustiť od rozmiestnenia rakiet 9M729 v európskej časti krajiny. Podľa jeho prezidenta je to možné len vtedy, ak krajiny NATO urobia recipročné kroky.


Ruský prezident Vladimir Putin oznámil svoju pripravenosť nerozmiestňovať rakety 9M729 v európskej časti Ruskej federácie, čo Washington označil za porušenie Zmluvy o odstránení rakiet stredného a kratšieho doletu (zmluva INF). Je to však možné len pod podmienkou recipročných krokov zo strany členských štátov NATO, varovala hlava štátu. Správu priniesol portál tass.ru.

„Ruská federácia, ktorá je naďalej odhodlaná zaujať jednotný postoj k úplnému súladu rozmiestnenia rakiet 9M729 s požiadavkami predtým existujúcej zmluvy INF, je pripravená v dobrej viere nepokračovať v rozmiestňovaní rakiet 9M729 v európskej časti krajiny, ale iba za podmienky vzájomných krokov krajín NATO, s vylúčením rozmiestnenia zbraní v Európe, ktoré boli predtým zakázané na základe zmluvy INF, “uviedol Putin vo vyhlásení.

Ruský vodca tiež navrhol zvážiť „konkrétne možnosti opatrení vzájomného overovania na odstránenie existujúcich obáv“. „Mohli by sme hovoriť najmä o overovacích opatreniach vo vzťahu k komplexom Aegis Ashore s odpaľovacími zariadeniami Mk 41 na amerických a NATO základniach v Európe, ako aj o raketách 9M729 v zariadeniach ruských ozbrojených síl v Kaliningradskej oblasti,“ spresnil prezident Ruskej federácie. Overovacími opatreniami by bolo potvrdenie absencie pozemného INF, ako aj zbraní, na ktorých vlastnostiach a klasifikácii by sa strany nemohli dohodnúť (ruská strela 9M729), v zariadeniach, na ktoré sa vzťahujú dohody. “

NATO prijíma na svoju propagandu novinárov zaoberajúcich sa Bieloruskom
Niektorí z popredných novinárskych aktivistov zaoberajúcich sa Bieloruskom v angličtine teraz pracujú pre organizácie, ktoré bránia záujmy západných výrobcov zbraní, tvrdí spravodajská sieť RT. Čítať ďalej
11 | 09 | 2020 | Diana Zaťková


Prezident potvrdil, že Rusko sa zaviazalo k moratóriu na rozmiestnenie pozemných rakiet stredného a kratšieho doletu (INF), kým sa v konkrétnom regióne neobjavia rakety „americkej výroby“. Naďalej považuje za relevantnú aj výzvu adresovanú NATO na vyhlásenie podobného kroku.

"Opätovne potvrdzujeme naše odhodlanie dodržiavať už skôr oznámené moratórium Ruskej federácie na rozmiestnenie pozemných rakiet INF, kým sa v príslušných regiónoch neobjavia rakety podobných tried americkej výroby. Veríme tiež, že naša výzva krajinám NATO, aby zvážili možnosť vyhlásenia podobného kroku, nestratila na aktuálnosti," nachádza sa v Putinovom vyjadrení.

Vladimír Putin považuje odstúpenie USA od Zmluvy o odstránení rakiet stredného a krátkeho doletu (INF) za vážnu chybu, ktorá zvyšuje riziko rozpútania závodov v zbrojení a zvyšuje konfrontačný potenciál.

"Ruská federácia naďalej verí, že zmluva INF bola dôležitým prvkom architektúry na zabezpečenie medzinárodnej bezpečnosti a strategickej stability. Zmluva hrala osobitnú úlohu pri udržiavaní predvídateľnosti a zdržanlivosti v raketovej sfére v európskom priestore," uviedol prezident Putin vo vyhlásení.

"Považujeme odstúpenie USA od zmluvy INF, v dôsledku ktorého ukončila svoju platnosť, za vážnu chybu, ktorá zvyšuje riziko rozpútania závodov v raketovom zbrojení, zvýšenia konfrontačného potenciálu a skĺznutia do nekontrolovanej eskalácie. Vzhľadom na neutíchajúce napätie pozdĺž línie Rusko - NATO, nové hrozby neprospievajú spoločnej európskej bezpečnosti, “zdôrazňuje ruský prezident.

Hlava štátu Ruskej federácie tiež vyzvala krajiny, aby hľadali schémy na zabezpečenie stability v ázijsko-pacifickom regióne „vo svete bez zmluvy INF“.

Chystá sa NATO zaútočiť na Rusko? (Konštantín Sivkov)
Komentár Konštantína Sivkova (Life.ru) Čítať ďalej
04 | 06 | 2020 | Preklad: Redakcia HD