Viete čo budú robiť naši politici cez Vianoce? Plány síce majú, korona ich ale zmení
23 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Prípravy na Vianoce neobchádzajú azda žiadneho Slováka a politici nie sú výnimkou. Ako sa teda na ne pripravujú tí, ktorí nám vládnu?


Najkrajšie sviatky v roku už klopú na dvere a s prípravou Vianoc majú plné ruky v každej domácnosti. Výnimka tentokrát nie je ani u našich politikov. Ako sa oni pripravujú na Vianoce? Vo veľkej politicko-vianočnej ankete denníka Plus Jeden deň nám niektorí politici prezradili nie len to, aké dobroty ich čakajú na štedrovečernom stole, ale aj to aký darček by ich najviac pod stromčekom potešil tento rok!
Kapra síce nemusí, ale Vianoce sú Vianoce

Boris Kollár / Facebook (Hamor Hamor)


Predseda Národnej Rady Boris Kollár mal síce na konci októbra vážnu autonehodu, po ktorej musí ešte nosiť na krku spevňovací korzet, aj on sa však na Vianoce teší. „V mojom veku a v mojom prípade o materiálny darček pod stromčekom až veľmi nejde. Želám si, aby bola dobrá atmosféra, aby sa rodina zišla a boli sme pokope,“ vraví Kollár, ktorý je otcom 11 detí. „Skrátka, želám si teplo rodinného krbu. Moja materiálna „hračka“ je teraz to lešenie, ktoré mám na krku. Rátam, že konštrukciu budem mať na krku ešte do januára,“ dodáva šéf parlamentu, ktorý bude mať v tomto roku ako stromček jedličku.

A čo bude mať na štedrovečernom stole? „Klasicky oplátky, budeme prekrajovať jablká, máme aj cesnak a med. No a určite bude ryba, aj keď ja kapra veľmi nemusím tak každý rok ho máme. Už naporcovaného,“ upresňuje Boris Kollár, ktorý na Vianoce prekrajuje jabĺčka a odkladá si šupinky z kapra, najprv pod tanier a  neskôr aj do peňaženky. K štedrovečernému stolu zasedne jeho mama, brat s a Kollárove deti.
Na stole bude mať vylepšený Tomahawk

Richard Sulík / Facebook (self)


Ministra hospodárstva Richarda Sulíka by pod stromčekom potešilo súkromné lietadlo Gulfstream 650. „To by sa Ježiško musel dobre plesnúť po vrecku, ale poslúchal som, tak uvidíme,“ srší humorom šéf SaS, ktorý zatiaľ problém stromček nemá vyriešený. Je možné, že žiaden nebude a vôbec nám to nebude prekážať,“ vraví Sulík. Na štedrovečernom stole bude u Sulíkovcov Tomahawk, čo je steak z vysokej roštenky podľa jeho receptu. „Dal som ho aj do mojej prvej kuchárskej knihy a odvtedy ho len vylepšujem,“ prezradil a dodal, že jeho každoročná tradícia je, že sa vždy strašne preje. „Predpokladám, že teraz tomu nebude inak,“ priznáva minister hospodárstva, ktorý bude tráviť Vianoce v kruhu najbližších.

Aké Vianoce čakajú Haščáka, Gašpara, či Jankovskú za mrežami? Čo budú jesť na Štedrý večer?
V tomto roku skončili za mrežami skutočne „celebritné“ tváre nielen z polície, ale aj z justície či podnikateľského prostredia. Určite by každý z nich chcel stráviť Vianoce v kruhu rodiny, no pre známe kauzy musia byť tam, kde... Čítať ďalej
20 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Ryba síce bude, neodolá ale ani rezňu

Jaroslav Naď / Facebook (Jaroslav Naď)


Jaroslav Naď je, zdá sa, skromný človek.Vždy ma poteší pekná kravata alebo dobrá kniha,“ priznáva minister obrany, ktorý vždy mával živý stromček. „Tento rok budem tráviť Vianoce u mojich rodičov v Banskej Štiavnici, preto výber stromčeka nechám na nich. Mávame tradičnú večeru s oblátkami, kapustnicou, rybou. Ja ale neodolám rezňu so zemiakovým šalátom,“ neskrýva Naď jeho vianočné chúťky. A akú tradíciu zvykne dodržiavať? „Zvykneme dávať peniaze a šupinu z kapra pod obrus. Tiež máme pripravený prázdny tanier pre hosťa.“
Klasické Vianoce tento rok isto nebudú



Materiálne založeným človekom pod stromčekom nie je ani Eduard Heger. „Napriek tomu ma nejaká zaujímavá drobnosť poteší. Ale po vyčerpávajúcom roku mám len jedinú, a to silnú túžbu - byť na Vianoce s rodinou,“ prezrádza minister financií, ktorý bude mať doma živý stromček. „Ozdobujú ho najmä moje deti 23.decembra a my sa im s manželkou snažíme radiť,“ priznáva Heger. Na štedrovečernom stole bude mať vraj to, ako väčšiny domácností, teda oplátky, rybu, zemiakový šalát a sladké pečivo.

A ako je to u Hegerovcov s vianočnými tradíciami? „Sú celkom obyčajné. Keďže máme malé deti, ešte pred štedrou večerou ideme na sv. omšu. Po návrate z kostola sa u nás rozbaľujú darčeky. A potom nasleduje vianočná večera. Tento rok z dôvodu obmedzení sa sv. omše fyzicky nezúčastníme, ale absolvujeme ju online,“ dodáva slovenský financmajster, ktorý strávi Vianoce doma s rodinou.

Ostatne, aj on je pozitívny na koronavírus, takže nikam ani ísť nemôže. „Na Štedrý večer je u nás moja mama a na Prvý sviatok vianočný ideme k manželkinej mame. Je však otázka, ako sa vzhľadom na pandémiu zariadime teraz. Sú to ťažké chvíle,“ vraví Heger, ktorý si zrejme tohtoročné najkrajšie sviatky roku predstavoval ináč.

Pavol Rusko strávi Vianoce za mrežami. Pomoc šamana z Mali využiť nestihol
Pavlovi Ruskovi nepomohol ani údajný útok na jeho osobu neznámou látkou k tomu, aby sa vyhol pojednávaniu na Najvyššom súde. Policajti ho tam priviedli aj s prelepenými očami a on sa napokon dozvedel, že pôjde do väzby. Čítať ďalej
17 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Dodržiava tradície aké mal aj jeho dedo

Na snímke minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO). FOTO TASR - Pavel Neubauer


Viac ako akýkoľvek materiálny darček by si minister vnútra Roman Mikulec želal, aby mohol byť so svojimi blízkymi bez obmedzení, ktoré nám všetkým prináša korona. Ak ho stihne kúpiť, tak na Vianoce budú mať doma živý stromček. „Na štedrovečernom stole nebudú chýbať všetky tradičné sviatočné dobroty ako sú kapor, zemiakový šalát, hríbová omáčka so sušenými slivkami, oblátky, koláče, či ovocie,“ priznáva šéf rezortu vnútra čo u nich nechýba na stole a dodáva k tomu, aj to, aké tradície sa u nich dodržiavajú: „Hodíme vlašské orechy do každého kúta miestnosti, kde večeriame. Robieval to ešte môj dedo, ktorý s každým hodeným orechom zaželal rodine zdravie, šťastie, spokojnosť a dobrú úrodu.“ Vianoce chce stráviť ako vždy s najbližšou rodinou.
Návštevy tento rok pre pandémiu isto obmedzí

Minister Milan Krajniak poslal prezidentke Čaputovej nepríjemný odkaz. Zdroj: FB / Milan Krajniak


Ministrovi práce Milanovi Krajniakovi, podľa jeho slov, Ježiško robí už roky najväčšiu radosť drobnosťami, ako sú napríklad ponožkami s veselými motívmi, ktoré dostane určite pod živý stromček. „K Vianociam patrí aj vôňa ihličia, ktorú mám rád,“ priznáva Krajniak, ktorá má trochu zvláštnu štedrú večeru. So svokrom sme miesto klasickej ryby už pred rokmi prešli na iné menu, takže sa tešíme na vyprážaný bravčový rezeň s majonézovým a zemiakovým šalátom. Kapustnica samozrejme chýbať nemôže.“

Aj on celý Štedrý deň až do večere drží pôst. „Na úvod štedrej večere si dáme oplátky s medom a cesnakom, potom ako predjedlo ochutnáme z viacerých druhov ovocia, ktoré si namáčame do medu, nasleduje kapustnica a už spomínané rezne so zemiakovým šalátom,“ prezradil vianočné menu Krajniak, ktorý strávi Štedrý večer s manželkou, dcérou a svokrom a v nasledujúce dni navštevuje súrodencov. „Tento rok to, žiaľ, budeme musieť obmedziť,“ povzdychol si minister.

S týmto zrejme nepočítal: Jaroslav Haščák prežije tohtoročné Vianoce vo väzbe!
Jedným z prominentných obyvateľov slovenských väzníc je aj Jaroslav Haščák. Finančník a milionár si určite nemyslel, že najkrajšie sviatky roka strávi za mrežami. Čítať ďalej
22 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Plány sú, no hlavné slovo bude mať COVID

Veronika Remišová. Zdroj: FB / Veronika Remišová


S COVID-om leží doma aj ministerka pre investície a informatizáciu Veronika Remišová, preto je jej darček pod stromček skromný. „Mňa najviac tešia šťastné úsmevy mojich detí. A tento rok budem nesmierne vďačná, ak naši rodičia ostanú zdraví. Pandémia mi každodenne pripomína, akou krehkou bytosťou je človek a aké vzácne je zdravie,“ netají ministerka a priznáva, že na Vianoce budú mať živý stromček aj s ručne robenými ozdobami zo slovenského podniku, ktorý na Kysuciach vyrába krásne fúkané gule a zvončeky. „Živý stromček má svoje čaro, vôňu a ekológia-neekológia, tohto čara sa nik u nás doma nechce vzdať,“ vraví Remišová.

„Na štedrovečernom stole budeme mať rybu, no nie kapra, ale rybu bez kostí. Nechcela by som zaťažovať naše ťažko skúšané nemocnice s kostičkami v krku u detí. Kapustnicu a zemiakový šalát bude variť manžel, ja urobím rodinný recept, ktorý sa dedí z pokolenia na pokelenie - makové pupáky. S deťmi upečieme medovníky a domáci krémeš. Minulé Vianoce som robila všelijaké recepty bez múky, vajec a bez cukru a to boli jediné koláče, ktoré sa nezjedli. Tento rok už takú chybu nespravím. Budem piecť aj oblátky a trubičky, to je zväčša týždeň roboty a pečenia,“ zastrájala sa ministerka, no zrejme z jej plánov vzhľadom na pozitívny PCR test nič nebude. Rovnako tak bude zrejme nútená obmedziť aj vianočné tradície.

„Zvykneme spoločne poďakovať za celý rok, spievame koledy, ideme na vianočnú prechádzku  a za normálnej situácie by sme išli aj na polnočnú omšu. Deti si vždy postavia Betlehem, keďže to je podstata vianočných sviatkov.“
Remišová, ak sa bude dať, sa teší na také drobnosti, ako sú spoločenské hry, ako bude učiť deti bežkovať, postaví s nimi spoločne kŕmidlo pre vtáčiky a cez dlhé prázdniny asi bude musieť s deťmi písať aj diktáty a rátať príklady.

Vianoce s rodinou? Tento rok radšej nie, odporúča vedec
Jaroslav Flegr sa stále stavia k situácii s pandémiou veľmi skepticky a vyzýva verejnosť k zvýšenej opatrnosti. Tentoraz vedec tvrdí, že návšteva rodiny počas Vianoc môže mať fatálne následky a bude lepšie počkať na vakcínu, píše portál... Čítať ďalej
22 | 12 | 2020 | Timotej Dudka