Pavol Rusko strávi Vianoce za mrežami. Pomoc šamana z Mali využiť nestihol
17 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Pavlovi Ruskovi nepomohol ani údajný útok na jeho osobu neznámou látkou k tomu, aby sa vyhol pojednávaniu na Najvyššom súde. Policajti ho tam priviedli aj s prelepenými očami a on sa napokon dozvedel, že pôjde do väzby.


Najvyšší súd vzal včera exministra hospodárstva a bývalého riaditeľa komerčnej televízie Markíza Pavla Ruska do väzby. Stotožnil sa s názorom dozorového prokurátora, ktorý sa obával jeho úteku do zahraničia. Navyše, ako pre médiá potvrdil aj prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta, Pavol Rusko mal porušiť pravidlá náhrady väzby formou monitorovacieho zariadenia, a to údajne v desiatkach prípadov,“ informuje portál noviny.sk.
Vyhnúť sa snažil až dvom väzobným návrhom

Podľa informácií TV JOJ sa Pavol Rusko celú noc nachádzal v nemocničnom ošetrení, strážený bol políciou, a to v Nemocnici sv. Michala. „Mám spálené oči,“ povedal Rusko v sprievode policajnej eskorty pri predvádzaní do budovy Najvyššieho súdu. U Ruska sa zlievali dva väzobné návrhy. Prvý sa týka údajnej prípravy vraždy podnikateľky Silvie Volzovej, v ktorom je Rusko taktiež obžalovaný, kde je obmedzený na slobode monitorovacím náramkom, ktorý nosí na nohe, a prokurátor navrhoval väzbu i v prípade údajného falšovania zmeniek, za čo bol, spolu s Marianom Kočnerom, neprávoplatne odsúdený na 19 rokov.

Predsedníčka senátu Najvyššieho súdu potvrdila, že obvinený Rusko v utorok ráno doručil súdu lekársku správu, podľa ktorej malo údajné dôjsť na jeho osobu k útoku kyselinou, čo mu malo poškodiť oči a dýchacie cesty. Pavol Rusko však zároveň nedal súhlas na pokračovanie pojednávania v jeho neprítomnosti, a tak jeho obhajca navrhol Ruska vylúčiť na samostatné konanie. Ruskove zranenie je však podľa Šantu ľahké, keďže bol prepustený do domácej liečby a má za to, že ospravedlnenie teda nebolo vykonané riadne.

Pavol Rusko sa opäť postaví pred súd. Obžalovaný je z vraždy spoločníčky
Exminister hospodárstva Pavol Rusko neprežíva v súčasnosti šťastné obdobie. Okrem toho, že je spolu s Marianom Kočnerom zatiaľ neprávoplatne odsúdený na 19 rokov za falšovanie zmeniek TV Markíza, na súdy chodí aj v prípade objednávky vraždy jeho... Čítať ďalej
23 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

„Zranený“ Rusko s očným lekárom nespolupracoval

Právny zástupca poškodených Daniel Lipšic má na vec jasný názor. „Mne to príde ako celkom jednoznačná predvianočná obštrukcia. Myslím si, že aj kvôli ďalším prípadom a kvôli autorite a rešpektu súdnej moci by nebolo správne, keď by najvyšší súd takéto ospravedlnenie akceptoval bez nejakého následku, keď sú splnené všetky podmienky na vzatie do väzby,“ uviedol Lipšic a dodal, že to nie je prvýkrát, keď sa Pavol Rusko vyhýbal súdnemu pojednávaniu. Lipšic tiež informoval o tom, že v správe z očného vyšetrenia Pavla Ruska je poznámka, že obžalovaný s lekárom nespolupracoval.

Bývalého riaditeľa televízie Markíza teda napokon vzal Najvyšší súd včera do väzby aj pre obavy z toho, že by mohol ujsť do zahraničia. Vyšetrovatelia totiž nadobudli podozrenia o jeho plánovanom úteku na základe viacerých indícií, ku ktorým patrili aj Ruskove stretnutia s Ibrahimom Maigom, ktorý v minulosti pomohol ujsť do Afriky aj bývalému príslušníkovi SIS Ľubošovi Kosíkovi. Ibi Maiga priznal, že pre Ruska v Mali vybavoval šamana, aby ho zbavil démonov. Maiga pochádza z Mali a v tejto krajine má aj kontakty. V rozhovore pre SME ale plánovanie úteku zo strany Ruska odmietol a tvrdí, že pri stretnutiach a telefonátoch riešili len duchovnú očistu. „Nie, to je absolútna hlúposť,“ poprel Maiga, že s Ruskom plánoval jeho útek.

Kočner Ruskovi v Threeme: „Už sme tu mohli spolu vládnuť a rozdávať karty“
Komunikácia medzi Marianom Kočnerom a Pavlom Ruskom z Threemy dokazuje, že Kočner priamo inštruoval Ruska, čo hovoriť v súdnom spore o miliónové zmenky televízie Markíza. Informáciu priniesol DennikN Čítať ďalej
16 | 10 | 2019 | Gabriel Matta

Na zbavenie kliatby mali obetovať barana a kohútika

Maiga povedal, že keď videl, aké má Rusko problémy, a že ho čaká súd, tak mu navrhol: „Paľko, mal by si sa očistiť. U nás v Afrike na to máme rôzne spôsoby, sú na to najmä šamani, ktorí povedia, čo treba robiť v takých situáciách, aby sa človek očistil a zbavil démonov, ktorí po ňom idú.“ Ruskovi sa vraj táto jeho myšlienka zapáčila. „Povedal, že prečo nie. Vravel, že je na tom momentálne tak, že mu čokoľvek môže len pomôcť. Zavolal som mojej mame, aby zistila, čo môžeme robiť. Išla za šamanom, ktorý jej povedal, že Paľko má veľa nepriateľov a že musí obetovať niečo, aby sa toho zbavil,“ vysvetlil ďalej Ibi.

Rusko vraj šamanovi poskytol všetky informácie, ako sa volá jeho vlastná mama a tiež mená ľudí, s ktorými má problémy. „Šaman potom odkázal, že na zbavenie sa kliatby ešte treba obetovať barana a kohútika. Tým, že Paľo je odpočúvaný a niekto to začul, tak si asi automaticky mysleli, že chystá útek do Mali, ale to sú veci, ktoré sa dejú na diaľku. Obety sa robia priamo v Mali,“ vraví Maiga, podľa ktorého sa peniaze, ktoré by za to poslal dávajú chudobným ľuďom, žobrákom alebo sirotám. Rusko ale žiadne peniaze poslať nestihol, hoci celú vec mali riešiť už pred mesiacom.

Pavol R. obžalovaný v kauze zmenky je údajne hospitalizovaný, súhlas na konanie v neprítomnosti dal podľa vlastných slov pod nátlakom
V kauze údajného falšovania zmeniek v hodnote desiatok miliónov eur sa obžalovaný Pavol R. dnes opäť nedostavil na pojednávanie. Súdu ešte v piatok písomne oznámil, že je hospitalizovaný na neurologickom oddelení. Čítať ďalej
02 | 12 | 2019 | SITA

Maiga ani šaman Ruskovi vyhnúť sa väzbe pomôcť nestihli

Maiga dokonca počul aj o údajnom útoku kyselinou na Ruska. „Komunikoval som o tom s jeho priateľkou. Keď som počul, ako sa pre to rozplakala, tak mi to vôbec nepripadalo, že by to zinscenoval. Sám vraj dokonca najprv chcel ísť na pojednávanie, až ona ho presvedčila, aby tam nešiel,“ povedal na záver pre SME. Pavlovi Ruskovi ale nestihol pomôcť ani šaman a ani obhajujúce slová jeho kamaráta Ibrahima Maigu.

„Predsedníčka senátu 4T Najvyššieho súdu po vykonaní výsluchu zatknutého obžalovaného Pavla Ruska dospela k záveru, že u obžalovaného sú dôvody útekovej väzby dané a rozhodla o jeho vzatí do väzby. Väzbu dohľadom probačného a mediačného úradníka nenahradila. Obžalovaný Pavol Rusko bol zatknutý na základe príkazu na zatknutie, ktorý vydala predsedníčka senátu 4T Najvyššieho súdu,“ uviedla hovorkyňa Najvyššieho súdu Alexandra Važanová. Ruskov obhajca Marek Para zároveň potvrdil, že proti rozhodnutiu súdu o väzbe podali sťažnosť, o ktorej by mal tiež rozhodovať Najvyšší súd. Terajší senát Najvyššieho súdu nakoniec z dôvodu predchádzajúcej neprítomnosti Pavla Ruska pojednávanie odročil na 12. a 13. januára 2021 a naň si počká vo väzbe.

Pavol Rusko prišiel o všetko, bývalý minister a mediálny magnát je momentálne bez domova
Bývalému riaditeľovi televízie Markíza Pavlovi Ruskovi, ktorého súd spolu s Marianom Kočnerom zatiaľ neprávoplatne odsúdil v kauze zmenky, už v roku 2011 zablokovali účty a na jeho nehnuteľnosti boli uvalené exekúcie. Prišiel aj o 13 miliónov... Čítať ďalej
27 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok