Vianoce s rodinou? Tento rok radšej nie, odporúča vedec
22 | 12 | 2020 I Timotej Dudka

Jaroslav Flegr sa stále stavia k situácii s pandémiou veľmi skepticky a vyzýva verejnosť k zvýšenej opatrnosti. Tentoraz vedec tvrdí, že návšteva rodiny počas Vianoc môže mať fatálne následky a bude lepšie počkať na vakcínu, píše portál Šíp.


"Vidím, že sa chceš opýtať, či môžu ľudia o Vianociach navštíviť svojich rodičov alebo iné osoby, ktoré by mohol vážne ohroziť covid. Rýchla odpoveď znie - tento rok radšej NIE! V stávke je príliš veľa. Dlhšia odpoveď je ÁNO, ale treba pritom myslieť," píše Jaroslav Flegr na svojom Facebooku s jasným poslaním.

Vedec upozorňuje na to, že aj keď sa pred návštevou otestujeme, stále to neznamená, že naši blízki nie sú v ohrození. Flegr preto odporúča každému, kto má v úmysle navštíviť príbuzných, ktorí spadajú do najviac ohrozenej skupiny, podstúpiť predtým dobrovoľnú päťdňovú karanténu.

Jaroslav Flegr hovorí, že nás ochráni behaviorálna imunita. Musíme zmeniť správanie
Profesor, evolučný biológ a virológ Jaroslav Flegr je známy svojimi extrémnymi názormi ohľadom koronavírusu a opatrení okolo pandémie. Na Facebooku vysvetlil, čo je behaviorálna imunita a ako nás pred covidom ochráni, píše portál... Čítať ďalej
09 | 12 | 2020 | Timotej Dudka


"Predovšetkým nemožno spoliehať na jednorazový antigénny test, a dokonca ani na PCR test. Testy je potrebné doplniť či nahradiť karanténou. Ak návštevník nepociťuje a nepociťoval na sebe žiadne príznaky ochorenia, a zostane aspoň 5 dní v prísnej karanténe - teda nestýka sa ani s rodinnými príslušníkmi, ktorí v karanténe nie sú, pri akomkoľvek, hoci letmom styku s inou osobou, napríklad s poštárom, a nosí respirátor - potom môže s ohrozenými osobami stráviť sviatky v pokoji a bez rúšok (je vhodné si overiť, či sa nesprávali rizikovo oni)," opísal Jaroslav Flegr.

"Päťdňovú karanténu je možné v prípade nutnosti nahradiť PCR testom v deň návštevy - spoločný pobyt by sa však v tomto prípade nemal pretiahnuť na dlhšie ako 2 dni! Keby bol človek v deň PCR testovania čerstvo nakazený, začal by vírus vylučovať takmer určite až 3- 4. deň. Návštevník by mal radšej nosiť rúško či respirátor bez výdychového ventilu," varuje Flegr.

Štyri cesty, ako potlačiť pandémiu koronavírusu podľa biológa Flegra
Jaroslav Flegr rozdelil český národ na dve polovičky. Jedna ho nemôže ani cítiť, tá druhá ho počúva. Flegr teraz na svojom Facebooku zverejnil štyri spôsoby, ako pandémiu navždy potlačiť, informuje portál Šíp. Čítať ďalej
11 | 12 | 2020 | Timotej Dudka