Vášne sa opäť rozhoreli. Kto zbabral nákup testov?
23 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Črtá sa ďalší problém v koalícii. Tentokrát pre (ne)obstaranie testov. Spor medzi OĽaNO a SaS pravdepodobne naberie nové dimenzie.


Krátko po prvom kole celoplošného testovania naplánoval premiér Matovič druhé, hoci s ním nesúhlasil jeho koaličný partner Richard Sulík. A nielen ten. Predseda vlády si však trval na svojom a poveril šéfa rezortu hospodárstva nakúpiť ďalšie milióny antigénových testov.  A tu bol začiatok ich doteraz trvajúcich veľkých sporov.
Hádky v koalícii zrejme opäť naberú na sile

Po dvoch týždňoch, minister Richard Sulík oznámil, že testy ešte neobjednal a žiadal zmeniť zadanie, resp. realizátora nákupu antigénových testov, ktorým ho poverila vláda a to pre nesúlad medzi žiadosťou predsedu vlády a pôvodným zadaním od ministerstva zdravotníctva. Hádky medzi Matovičom a Sulík odvtedy nebrali konca a teraz šéf rezortu hospodárstva oznámil, že zrušil verejné obstarávanie na antigénové testy, lebo zadanie od ministerstva zdravotníctva bolo vraj nevykonateľné. „Žiadny z prihlásených testov zadanie nespĺňa. Uvedomujem si, že Slovensko testy potrebuje, preto na ministerstve pristúpime k priamemu rokovaciemu konaniu, aby sme testy mali k sľúbenému termínu - 7. januáru,“ napísal na sociálnej sieti Sulík.

Dnes ale prišla z rezortu zdravotníctva na jeho krok odpoveď. Ministerstvo upozorňuje, že od začiatku nastavilo parametre nákupu so špecificitou testu 97 % správne, teda takou, ako bola použitá pri testoch pri prvom celoplošnom testovaní, ktoré vtedy nakúpila Správa štátnych hmotných rezerv. „Toto zadanie však nevyhovovalo ministerstvu hospodárstva, ktoré požadovalo, aby ministerstvo zdravotníctva upravilo zadanie so špecificitou nad 99 percent,“ upozorňuje podľa portálu aktuality.sk rezort zdravotníctva.

Sulík má nakúpiť 16 miliónov testov. Zapojiť chce opozíciu aj mimovládky
Minister hospodárstva Richard Sulík má zabezpečiť obstaranie 16 miliónov antigénových testov. Potvrdil to po štvrtkovom rokovaní vlády. Návrh predložil premiér Igor Matovič. Sulík chce do tendra zapojiť opozíciu, aj tretí sektor. Čítať ďalej
19 | 11 | 2020 | Michal Filek/TASR

Ministerstvá ukazujú prstom jedno na druhé

Ministerstvo zároveň pripomína, že pôvodné zadanie, ktoré napísalo, je v súlade so špecifikáciou, podľa ktorej obstarávala testy Európska komisia ako aj Správa štátnych hmotných rezerv. Už vtedy vraj Sulíka varovalo, že požadovaná zmena v zadaní by sa mohla negatívne odraziť na priebehu verejného obstarávania testov. „V konečnom dôsledku sa zmenilo pôvodné zadanie až na základe uznesenia vlády, ktoré bolo prijaté na základe požiadavky ministerstva hospodárstva,“ skonštatoval rezort zdravotníctva a dodáva, že podmienky dodania do troch dní, rovnako ako aj priebeh verejného obstarávania, bol plne v kompetencii Sulíka a jeho ľudí a samotný rezort zdravotníctva ho vo svojej špecifikácii neuvádzal.

„Z uvedených informácií jasne vyplýva, že minister hospodárstva Richard Sulík od začiatku obštruoval nákup testov, ktoré dokázal na základe špecifikácie ministerstva zdravotníctva pred tým bez problémov nakúpiť jeho podriadený predseda Štátnych hmotných rezerv pán Rudolf," kritizuje Sulíka ministerstvo zdravotníctva vo svojom stanovisku. Katarína Matejková, hovorkyňa rezortu hospodárstva v reakcii pre Aktuality.sk vyhlásila, že ich ministerstvo odmieta obvinenia o obštrukciách a vytrvalo opakuje, že na správne zadanie vraj čakali 17 dní a 5 pokusov. „Napriek tomu ani jeden test zadanie nedokázal splniť, preto v týchto chvíľach prebieha priame rokovacie konanie, o ktorého výsledku budeme čoskoro informovať. Čo sa týka ministerstva hospodárstva, testy riadne zabezpečí a Slovensku chýbať nebudú," dodala Matejková pre Aktuality.sk.

Sulík zastavil nákup testov, žiada zmeniť zadanie alebo obstarávateľa
Minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS) žiada zmeniť zadanie, resp. realizátora nákupu antigénových testov, ktorým ho pred dvomi týždňami poverila vláda. "Dôvodom je nesúlad medzi žiadosťou predsedu vlády a pôvodným zadaním ministerstva... Čítať ďalej
01 | 12 | 2020 | tasr