Odborník: Vakcína lepšia ako premorenie - najefektívnejšie riešenie!
23 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.
Docent Norbert Žilka, riaditeľ neuroimunologického ústavu SAV, sa rozhodol vysvetliť, aké nechcené príznaky sa môžu vyskytnúť pri vakcíne, ale aj to, prečo je rozhodne lepšia, než premorenie obyvateľstva. Video zverejnilo na sociálnej sieti Ministerstvo zdravotníctva.

Norbert Žilka sa vo videu najskôr vyjadruje ku kolektívnej imunite, ktorá sa často skloňuje aj vo verejnosti. „Urobiť to prirodzeným spôsobom, že by sme premorili obyvateľstvo je veľmi nebezpečný koncept, pretože by začali pribúdať hospitalizovaní ľudia, respektíve takí, ktorí by na COVID-19 podľahli,“ vysvetľuje v úvode odborník a pokračuje. „Podobným spôsobom môžeme postupovať aj s vakcínou, kde kolektívnu imunitu môžeme nabudiť v prípade, že sa podarí zavakcínovať väčšie množstvo ľudí. Efektívne by to bolo vtedy, keby sa podarilo zaočkovať 70 % obyvateľstva, pretože vtedy by sme mohli vyvolať tú kolektívnu imunitu a zároveň efektívne zabránili šíreniu vírusu,“ vysvetľuje odborník.



Dosiahnuť to nebude podľa Žilku jednoduché, ale dosiahnuť sa to dá vtedy, ak verejnosť bude dostatočne informovaná o dôležitosti očkovania vakcínou. „Prirodzene, pripojiť by sa k tomu mali aj výrobcovia, aby vysvetlili svoj koncept a zároveň uviesť, že pre bezpečnosť urobili všetko, a že vakcinácia je naozaj vhodné riešenie prinášajúce veľmi malé množstvo rizík, ktoré sú s tým späté, teda že miera nežiadúcich účinkov, ktorá je vždy a všade, sú minimálne a po niekoľkých dňoch pominú,“ konštatuje ďalej neuroimunológ.

Slovensko už má jasnú vakcinačnú stratégiu. Ako a kto sa bude musieť očkovať?
Slovensko v piatok prijalo stratégiu postupného očkovania proti ochoreniu COVID-19. Zaočkovaných by malo byť 65 percent populácie. Očkovať sa budú ľudia nad 18 rokov. Vakcinácia sa bude realizovať v štyroch vlnách. V piatok o tom po rokovaní... Čítať ďalej
12 | 12 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR

O danom type vakcíny by mali ľudia vedieť čo najviac

Žilka tiež vysvetľuje, že s pribúdajúcimi počtami zaočkovaní pribudne aj počet ľudí s nežiadúcimi účinkami vakcíny, ale je potrebné dodať, že vždy prevažuje benefit vakcinácie. „Je potrebné, aby pred spustením mali ľudia dostatočné a informácie o tom danom type vakcíny, ktorý sa objaví na trhu, respektíve bude na zaočkovanie použitý,“ pridáva s tým, že tieto informácie od výrobcu posúdia vždy ešte odborníci, aby sa skutočne znížilo riziko pre zaočkovaných ľudí na minimum. „Vakcinácie je v súčasnej situácii určite tým najefektívnejším riešením, pretože sa osvedčila už aj v minulosti keď sa vyriešilo množstvo iných nebezpečných ochorení,“ prízvukuje v závere videa Žilka.

Krčméry je za vakcinačné pasy, „veď ich majú aj v Afrike“, Jarčuška propaguje Pfizer
Krajčí spoločne s epidemiológmi, ktorých podporujú práve výrobcovia vakcíny, presviedčali verejne o potrebe očkovania a aj o ich bezpečnosti. Čítať ďalej
08 | 12 | 2020 | Gabriel Matta