Slovensko už má jasnú vakcinačnú stratégiu. Ako a kto sa bude musieť očkovať?
12 | 12 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Slovensko v piatok prijalo stratégiu postupného očkovania proti ochoreniu COVID-19. Zaočkovaných by malo byť 65 percent populácie. Očkovať sa budú ľudia nad 18 rokov. Vakcinácia sa bude realizovať v štyroch vlnách. V piatok o tom po rokovaní pandemickej komisie informoval infektológ Pavol Jarčuška.


Priblížil, že v prvej vlne by sa mali zaočkovať zdravotníci, či pracovníci v domovoch sociálnych služieb, ale napríklad aj policajti, vojaci a pracovníci kritickej infraštruktúry. V druhej vlne pôjde o očkovanie ľudí nad 65 rokov a chronicky choré osoby. V tretej vlne budú očkované osoby z marginalizovaných rómskych komunít, bezdomovci, azylanti, ale napríklad aj učitelia. V štvrtej vlne by mali byť zaočkované len osoby nad 18 rokov, ktoré o vakcináciu budú mať záujem.

Doplnil, že očkovať sa bude vo vakcinačných centrách pri nemocniciach. Očkovať by sa malo na Slovensku 3,3 milióna osôb.

Pandemická komisia navrhne vláde čo najskorší zákaz vychádzania
Pandemická komisia, ktorá dnes zasadala, prišla k záveru, že je nevyhnutné prijať tvrdší lockdown v čo najskoršom termíne. Oznámil to práve minister zdravotníctva Marek Krajči. Čítať ďalej
11 | 12 | 2020 | Michal Filek