Kaník: čo najskôr ukončiť lockdown, všetko otvoriť a začať masívne testovať
23 | 12 | 2020 I Michal Filek

Bývalý národom nenávidený minister práce, sociálnych vecí a rodiny Dzurindovej vlády Ľudo Kaník na facebooku viedol, že v situácii, v akej sa nachádzame, nám žiadny lockdown nepomôže. Navrhuje ho preto čo najskôr kompletne ukončiť. Namiesto toho by vraj bolo treba masívne testovať. 




Podľa Kaníka je vírus tak rozšírený, že žiaden uskutočniteľný lockdown ho významne nezbrzdí. "To by sa museli ľudia zavrieť na samotkách a to nejde. Preto ak niečo môžeme robiť, tak je to časté a masívne testovanie a následná karanténa infikovaných," píše bývalý politik.





Aby sa to dosiahlo, vláda by podľa neho mala významne zvýšiť počet mobilných odberových miest, umožniť vykonávať testy aj komerčných subjektom za poplatok.




"Vláda by mala spolu s tým oznámiť aj konečný a relatívne skorý termín ukončenia lockdownu, ktorý aj tak v toto štádiu rozšírenia pandémie nijako významne neznižuje šírenie vírusu. Napríklad od 10., 15., alebo od 30. januára. Vtedy ukončiť lockdown úplne. Bez výnimiek. Otvoriť školy a všetky prevádzky, včítane gastra, ale len pre tých, čo majú negatívny test. Tým dosiahnuť masový záujem o to opakovane sa dobrovoľne testovať."




Platnosť negatívneho testu navrhuje Kaník predĺžiť na 5, alebo 7 dní a v silných ohniskách navyše organizovať lokálne celoplošné testovanie organizovaných vládou.




"Neznamená to, že sa zastaví šírenie vírusu, len sa spomalí. Spomalí sa ale viac, vďaka opakovanému, častému a masovému testovaniu, ako týmto, alebo iným lockdownom, ktorý sa reálne da uskutočniť. Veľmi silne sa znížia ekonomické škody, ktoré lockdown spôsobuje. Pomôze to zdravotníckemu systému zvládnuť situáciu," ukončil Kaník.



Sulík: Politika je tvrdé bitevné pole. Naša hranica je ďalej, ako si myslíte
Richard Sulík poskytol rozhovor pre Hospodárske noviny. Priznal v ňom, že vo vzťahu k Igorovi Matovičovi existuje hranica, za ktorou by buchol dverami a z vlády odišiel. Tá hranica je vraj ale oveľa ďalej, ako si myslíme. Podľa neho je totiž... Čítať ďalej
23 | 12 | 2020 | Michal Filek