Tehotné ženy by sa nemali očkovať vakcínou od spoločnosti Pfizer/BioNTech, upozorňuje Európska agentúra pre lieky
22 | 12 | 2020 I Marek Molnár

Po schválení vakcíny od spoločnosti Pfizer/BioNTech Európska agentúra pre lieky (EMA) varovala, že by sa mala podávať tehotným ženám iba v určitých prípadoch, informuje portál RT.


"Odporúčame očkovanie iba v určitých prípadoch," uviedol počas brífingu Harald Enzmann, predseda Výboru pre lieky na humánne použitie EMA. Agentúra sa podľa úradníka domnieva, že spoločnosti, ktoré vakcínu vyvinuli, neposkytli vo svojich klinických štúdiách dostatok údajov o možných rizikách, ktoré sa môžu vyskytnúť u tehotných žien.

Enzmann poznamenal, že ak Pfizer alebo BioNTech vykonajú ďalšie testy a predložia viac údajov, ktoré dokážu, že vakcína nemá žiadny negatívny vplyv na tehotné ženy, sú ochotní zmeniť svoje odporúčanie.

Minulý týždeň, keď EMA hodnotila vakcínu, vydala vyhlásenie opisujúce schvaľovací proces: „Výhody vakcíny pri ochrane ľudí pred COVID-19 musia byť oveľa väčšie ako akýkoľvek vedľajší účinok alebo potenciálne riziká.“

Pfizer a Moderna preveria svoje vakcíny po objavení nového variantu koronavírusu
Spoločnosti Pfizer a Moderna preverujú, či ich vakcíny proti novému koronavírusu SARS-CoV-2 sú účinné aj v prípade jeho zmutovanej verzie, ktorá sa nedávno zistila vo Veľkej Británii a niekoľkých ďalších krajinách. Uviedla to v utorok televízia CNN... Čítať ďalej
22 | 12 | 2020


Spolu s obavami pri očkovaní tehotných žien regulačný úrad EÚ uviedol, že má výhrady k možným účinkom na deti, pričom uviedol, že by sa tento liek mal podávať iba osobám starším ako 16 rokov.

Vakcína od spoločnosti Pfizer/BioNTech čelila už predtým niektorým problémom, pretože u niekoľkých osôb sa vyskytli alergické reakcie. Nie sú však žiadne informácie o masívnych neúspechoch počas očkovania alebo o rastúcom počte ľudí, ktorí majú negatívne účinky.

Spojené kráľovstvo napriek tomu krátko po začatí očkovania aktualizovalo svoje pokyny a varovalo ľudí, ktorí majú v anamnéze závažné alergické reakcie, aby sa očkovaniu vyhli.

Francúzsko začne od nedele očkovať proti Covid-19, tvrdí minister zdravotníctva
Úrady vo Francúzsku plánujú zahájiť očkovací program budúcu nedeľu, uviedol minister zdravotníctva Olivier Veran, pričom sa predpokladá, že Európska agentúra pre lieky v pondelok schváli vakcínu od spoločnosti Pfizer/BioNTech, informuje portál... Čítať ďalej
22 | 12 | 2020 | Marek Molnár