Francúzsko začne od nedele očkovať proti Covid-19, tvrdí minister zdravotníctva
22 | 12 | 2020 I Marek Molnár

Úrady vo Francúzsku plánujú zahájiť očkovací program budúcu nedeľu, uviedol minister zdravotníctva Olivier Veran, pričom sa predpokladá, že Európska agentúra pre lieky v pondelok schváli vakcínu od spoločnosti Pfizer/BioNTech, informuje portál RT.


„V nedeľu začneme očkovať ľudí vo Francúzsku. Uprednostníme najprv tých najzraniteľnejších z nás, pričom budeme dbať na bezpečnosť všetkých a taktiež rešpektovať etické záväzky,” uviedol v pondelok Veran na Twitteri.

Európska agentúra pre lieky (EMA) má v pondelok oznámiť výsledky svojho hodnotenia vakcíny od spoločnosti Pfizer/BioNTech.

Ak EMA vakcínu schváli, Európska komisia by mala následne schváliť spustenie očkovacích programov. Členské štáty Európskej únie plánujú začať očkovať obyvateľov od 27. decembra.

Európska agentúra pre lieky pripravuje stretnutie so spoločnosťou Pfizer pod tlakom predvianočného schválenia vakcíny
Európska agentúra pre lieky prehlásila, že stretnutie s cieľom vyhodnotiť údaje potrebné na schválenie vakcíny proti Covid-19 od spoločnosti Pfizer sa bude konať o týždeň skôr, ako bolo plánované, a to kvôli predvianočnému tlaku, informuje portál... Čítať ďalej
21 | 12 | 2020 | Marek Molnár


"Vo Francúzsku je epidemická situácia krehká, pretože vírus sa stále šíri a tlak na zdravotný systém zostáva vysoký. Druhá vlna ešte nie je za nami," uviedol Veran.

Premiér Jean Castex 16. decembra uviedol, že Francúzom bude vakcína ponúknutá v posledný decembrový týždeň, ak to schvália orgány EÚ. Očkovacia kampaň sa má v januári zintenzívniť, informoval parlament, ktorý tiež potvrdil, že najskôr dostanú vakcínu staršie osoby a ďalšie zraniteľné skupiny.

Úrady plánujú v januári a februári zaočkovať okolo jedného milióna ľudí v opatrovateľských domoch a medzi marcom a júnom zaočkovať ďalších 14 až 15 miliónov ľudí.

Ukrajina bude musieť požiadať Moskvu o pomoc, ak Západ nedodá vakcíny proti Covid-19, varuje Zelenskyj
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odhalil svoje znepokojenie zo zákazu vývozu amerických vakcín proti Covid-19, pričom tvrdí, že jeho vláda bude „musieť“ požiadať Moskvu o pomoc, ak Západ bude nečinne prizerať, informuje portál... Čítať ďalej
21 | 12 | 2020 | Marek Molnár