Európska agentúra pre lieky pripravuje stretnutie so spoločnosťou Pfizer pod tlakom predvianočného schválenia vakcíny
21 | 12 | 2020 I Marek Molnár

Európska agentúra pre lieky prehlásila, že stretnutie s cieľom vyhodnotiť údaje potrebné na schválenie vakcíny proti Covid-19 od spoločnosti Pfizer sa bude konať o týždeň skôr, ako bolo plánované, a to kvôli predvianočnému tlaku, informuje portál RT.


Európska agentúra pre lieky (EMA) v utorok uviedla, že presunula schôdzu Výboru pre lieky na humánne použitie (CHMP) z 29. na 21. decembra.

Regulačný úrad uviedol, že sa rozhodol po získaní ďalších údajov od spoločnosti Pfizer, zdôraznil však, že schválenie vakcíny závisí od „dôkladného a úplného posúdenia kvality, bezpečnosti a účinnosti“.

Agentúra pre lieky tiež uviedla, že akonáhle výbor vakcínu odporučí, Európska komisia (EK) „zrýchli“ svoj rozhodovací proces, aby v priebehu niekoľkých dní povolila distribúciu v celej EÚ a Európskom hospodárskom priestore (EHP).

Kombinácia Sputniku V s vakcínou AstraZeneca by mala vytvoriť dlhotrvajúcu imunitu
AstraZeneca, britský výrobca liekov, ktorý spolupracuje s Oxfordskou univerzitou na vývoji vakcíny proti Covid-19, plánuje spolupracovať s vývojármi ruskej vakcíny Sputnik V na výskume kombinovanej očkovacej látky, informuje portál Business... Čítať ďalej
14 | 12 | 2020 | Marek Molnár


Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová tento krok privítala a na Twitteri uviedla, že je pravdepodobné, že prví občania EÚ budú zaočkovaní do konca roku 2020.

Vakcína vyvinutá americkým výrobcom liekov Pfizer a nemeckou spoločnosťou BioNTech sa už podáva v niekoľkých krajinách vrátane USA, Kanady a Veľkej Británie.

Agentúra EMA predtým uviedla, že usiluje o úplné jednoročné podmienené povolenie vakcíny, na rozdiel od povolení na núdzové použitie udelených regulačnými orgánmi v USA, Kanade a Veľkej Británii, ktoré licenciu nevyžadujú.

Kremeľ tvrdí, že zahraničné štáty a farmaceutickí giganti vedú informačnú vojnu s cieľom diskreditovať vakcínu Sputnik V
Zahraničné národy financujú pseudovedeckú propagandistickú kampaň na diskreditáciu priekopníckej ruskej vakcíny proti Covid-19 Sputnik V, uviedol Kremeľ ako aj ruská armáda, informuje portál RT. Čítať ďalej
14 | 12 | 2020 | Marek Molnár