Smer má ďalšieho kandidáta na demisiu v Matovičovej vláde
21 | 12 | 2020 I Ivan Brožík

Po tom, ako Matovič vyzval Sulíka na podanie demisie, SMER ho upozorňuje na ďalšieho ministra, ktorý by sa s takým krokom mal poponáhľať. Je ním minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ján Mičovský, píšu topky. 


"Nie je totiž náhodou, že v jednom z prieskumov skončil minister Mičovský medzi najnedôveryhodnejšími členmi súčasnej vlády. Od začiatku, čo zasadol na post šéfa agrorezortu je vidieť, že jeho manažérske a komunikačné schopnosti sú na bode nula." Píše na portáli topky.sk navrhovateľ ďalšej demisie v kabinete premiéra Matoviča - Richard Takáč, podpredseda strany SMER – sociálna demokracia.


Takáč začína chronologicky: "Už po prvých týždňoch vo funkcii od neho (ministra Mičovského - pozn. red. HD) odišla pravá ruka, a to štátny tajomník Samuel Vlčan. Do toho prišiel prvý rozkol s poľnohospodármi. Miesto toho, aby ich minister spájal, on ich začal rozdeľovať na rodinných, malých, stredných a veľkých.  Spor s poľnohospodármi sa začal hrotiť, keď museli pod nátlakom podpísať dodatky k nájomným zmluvám, kde im zvyšovali nájomné za štátnu pôdu, a minister chcel ďalej presúvať finančné prostriedky z I. do II. piliera.

"Mičovský bol pozitívny, vláda má byť v karanténe. A na doživotie," tvrdí Harabin
Minister pôdohospodárstva Ján Mičovský má koronavírus. Informovali sme vás o tom len nedávno. Štefan Harabin je preto presvedčený, že celá vláda by mala byť v karanténe. A najlepšie na doživotie. Čítať ďalej
15 | 12 | 2020 | Michal Filek


Takáč pripomína, že počas prvej vlny pandémie sa slovenskí poľnohospodári a potravinári starali o to, aby sme na Slovensku mali dostatok čerstvých potravín. "Pracovali deň - noc, ale miesto poďakovania im došli zvýšené platby za využívanú pôdu. Tu sme ho ( Mičovského - pozn. red. HD) dokonca pristihli pri klamstve, keď minister tvrdil, že zvýšené nájomné vyplýva z nariadenia Európskej komisie. A to nie je pravda. Brusel chcel poznať len odpovede na niekoľko otázok, ale žiadnym listom nenariadil ministerstvu zvyšovať obvyklé nájomné za pôdu.

Že na ministerstve čosi nie je v poriadku bolo podľa Takáča vidieť aj pri ďalších personálnych otázkach. Blízky okruh ministra Mičovského opustil šéf poradného tímu i ďalší poradcovia, ktorí mali byť ministrovi vždy po ruke. Pri ich odchodoch bolo značné množstvo otáznikov. "Ukazuje sa však, že Mičovského manažérske schopnosti sú nedostačujúce. Výsledkom zlej a hustej atmosféry v agrorezorte bolo, keď po pár mesiacoch odišiel aj šéf Pôdohospodárskej platobnej agentúry Tibor Guniš."

Mičovský má na ministerstve človeka, ktorý je spájaný s kauzou Dobytkár
Danajské dary bývalého vedenia rezortu Mičovskému ochromujú funkčnosť ministerstva Čítať ďalej
14 | 08 | 2020 | Ivan Brožík


"Obrovský šok nastal, keď minister Mičovský odvolal svojho korunného princa, riaditeľa štátnych lesov SR, ktorý vo svojej pozícii vydržal len päť mesiacov. Pritom práve k lesom mal Mičovský, ako lesník, najbližšie. Aj jeho exporadca Ondráš poukázal na to, že všetci ľudia, ktorí skončili, odmietli robiť personálne rošády na ministerstve a dosadzovať ľudí z politických kruhov. Ministerstvo kolabuje, kolabuje PPA bez svojho šéfa. Ohrozené sú dotácie pre poľnohospodárov, podniky márne čakajú na pomoc pri pandémii."

Smerák takáč píše, že vyššie uvedené je "slabá a chabá vizitka ministra Jána Mičovského za deväť mesiacov práce na ministerstve. Najvyšší čas prehodnotiť svoje ďalšie pôsobenie. Bude premiér Matovič žiadať jeho demisiu? A dá mu deadline do Vianoc či do Troch kráľov?" Pýta sa podpredseda opozičnej strany na záver svojej verejnej úvahy.

Minister Mičovský podporuje rozhodnutie vedenia štátneho podniku Lesy SR vypovedať rámcové kúpne zmluvy na drevnú hmotu
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský podporuje rozhodnutie vedenia štátneho podniku Lesy SR vypovedať rámcové kúpne zmluvy na drevnú hmotu. Čítať ďalej
30 | 07 | 2020 | TASR