Izrael obchádza Golanské výšiny v rukavičkách. Hliadkujú tam totiž ruské mierové zbory
21 | 12 | 2020 I Ivan Brožík

Ruské ministerstvá obrany a zahraničia oznámili, že vyslali vojakov na Golanské výšiny. Ruskí vojaci spolu so sýrskymi vojakmi hliadkujú na takzvanej línii Bravo, ktorá v súčasnosti oddeľuje sýrske a izraelské pozície.


Jeden z ruských veliteľov informoval agentúru TASS o vyslaní ruských vojsk na Golanské výšiny. Spomenul tiež prebiehajúce spoločné cvičenia ozbrojených síl Ruska a Sýrie, ktorých hlavným účelom je výcvik v oblasti evakuácie vojsk, odrážania nepriateľských útokov a taktická podpora. Viac informuje defence24.pl.


Prvoradou a oficiálnou úlohou ruských vojakov na Golanských výšinách je dohľad nad tamojším teoreticky prebiehajúcim prímerím. Rusi už majú v tejto oblasti päť pozorovacích a prieskumných stanovíšť, ktoré monitorujú mierové sily OSN. V súčasnosti sa tiež zavádzajú hliadky vytvorené hlavne ruskými bezpečnostnými vojakmi.

Rusi vôbec neskrývajú, že účelom ich aktivít je tiež ukázať ruskú vojenskú prítomnosť a chrániť ruskú armádu. Toto má byť ďalší silný signál pre vládu v Izraeli. Izraelčania sa predtým hlasno sťažovali, že na Golanských výšinách operuje čoraz viac iránskych síl a teroristických skupín podporovaných Iránom.

Teraz Rusi svojou prítomnosťou chcú dokázať, že tieto obvinenia sa v skutočnosti nepotvrdzujú, a navyše, že v regióne nedôjde k žiadnym ďalším ozbrojeným stretom. Osobitným problémom teraz bude napríklad použitie izraelského letectva, ktoré si bude musieť dávať pozor, aby ani len omylom nezaútočilo na ruských vojakov.

Izraelský útok na Sýriu si vyžiadal životy 3 vojakov
Po reakcii sýrskych systémov protivzdušnej obrany na izraelský útok v blízkosti hlavného mesta Damask bolo zabitých niekoľko vojakov sýrskej armády, uviedla sýrska tlačová agentúra SANA, pričom Tel Aviv nálet potvrdil, informuje portál... Čítať ďalej
19 | 11 | 2020 | Marek Molnár


Takéto nálety sa predtým uskutočňovali pomerne často. Napríklad 25. novembra 2020 izraelské úderné lietadlá úspešne zaútočili na objekty nachádzajúce sa v kopcoch Jabal El Mania (južne od Damasku) a v okolí mesta Al Quneitra. Izraelčania sa nebáli, že narazia na iránskych vojakov, pretože ich cieľom bolo vyhnať Iráncov zo Sýrie. Izraelské lietadlá sa snažia neporušovať sýrsky vzdušný priestor, ale jedným z ich prioritných cieľov sú jednotky iránskych špeciálnych síl Al-Quds, ktoré sú zodpovedné za vojenské operácie mimo Iránu.

Ako prítomnosť ruských vojakov ovplyvní izraelské vojenské operácie, zatiaľ nie je známe. Je však nepravdepodobné, že sa skončia. Sýria a Irán stále nenadviazali diplomatické vzťahy s Jeruzalemom a libanonský Hizballáh veľmi často využíva sýrske územie na prípravu a zásobovanie svojich vlastných síl. A to vždy vyvoláva reakciu izraelských špeciálnych síl a vzdušných síl.

Izrael: Svet by sa nám mal poďakovať za zabitie strojcu iránskych jadrových zbraní
Svet by sa mal poďakovať Izraelu za atentát na iránskeho vedca - strojcu jadrových zbraní - Mohsena Fachrizádeho, uviedol v nedeľu pre New York Times vysoký izraelský predstaviteľ. Čítať ďalej
30 | 11 | 2020 | Diana Zaťková