Izrael: Svet by sa nám mal poďakovať za zabitie strojcu iránskych jadrových zbraní
30 | 11 | 2020 I Diana Zaťková

Svet by sa mal poďakovať Izraelu za atentát na iránskeho vedca - strojcu jadrových zbraní - Mohsena Fachrizádeho, uviedol v nedeľu pre New York Times vysoký izraelský predstaviteľ.


Úradník, ktorý sa roky podieľal na sledovaní Fachrizádeho pre Izrael, pre Times uviedol,  že židovský štát bude pokračovať v prijímaní akýchkoľvek opatrení na zastavenie iránskych jadrových ambícií. Bruce Riedel, bývalý úradník CIA a výskumník Brookings Institution, uviedol, že údajný izraelský zásah bol mimoriadny. "Bolo to bezprecedentné," povedal Riedel. "A nevykazoval žiadne známky toho, že by sa Iránci mohli účinne brániť."








Dodal, že Izrael investoval značné prostriedky do špehovania Iránu. Vrátane využívania spriatelených susedných krajín ako Azerbajdžan na dohľad a nábor agentov a získavanie iránskych prisťahovalcov do Izraela, ako aj iránskych spolupracovníkov. Riedel varoval, že pravdepodobne budú nasledovať ďalšie kroky a dodal: „Myslím si, že je to signál, že hra je v plnom prúde alebo sa práve začína.“


Podľa nemenovaného zdroja západných spravodajských služieb, ktorý hovoril s izraelským kanálom 12, bolo zabitie Fachrizádeho „vrcholom“ dlhodobých plánov Izraela na obmedzenie iránskeho programu jadrových zbraní, informuje portál Breitbart.


Ruský diplomat predpokladá, že USA by mohli po vražde Iránskeho vedca zaútočiť na Blízkom východe
"Spojené štáty by mohli využiť atentát na iránskeho jadrového fyzika Mohsena Fachrizádeha-Mahábádího ako zámienku na začatie rozsiahlej vojenskej akcie na Blízkom východe", povedal predseda výboru Rady federácie (hornej komory ruského parlamentu)... Čítať ďalej
29 | 11 | 2020 | Ivan Brožík







Fachrizádeh bol  popísaný ako „otec iránskej bomby“ v slávnej prezentácii izraelského premiéra Benjamina Netanjahua z roku 2018 o razii v teheránskom sklade, pri ktorej sa agenti Mosadu z krajiny zmocnili  pol tony tajných dokumentov o iránskom jadrovom programe.


V nedeľu minister energetiky Juval Steinitz pre verejnoprávnu stanicu Kan povedal, že smrť Fachrizadeha poslúžila celému svetu. "Atentát v Iráne, nech to urobil ktokoľvek, slúži nielen Izraelu, ale celému regiónu a svetu," uviedol Steinitz.


Fachrizádeh bol zavraždený neďaleko hlavného mesta Teherán po bombovom a streleckom útoku medzi nezistenými útočníkmi a jeho bezpečnostným tímom. V stanovisku, ktoré v nedeľu zverejnili iránske noviny Kayhan, sa v reakcii na atentát požaduje, aby Irán zaútočil na prístavné mesto Haifa na severe Izraela. Uviedol, že akýkoľvek útok by si mal vyžiadať aj „ťažké ľudské straty“.

Trumpovo dedičstvo aj v podobe súmraku kedysi zvučného mena armády USA
Konzervatívny americký think tank Heritage Foundation zverejnil výročnú správu o sile Spojených štátov a schopnosti ich armády plniť globálne zámerye Washingtonu. Takzvaný Index vojenskej sily USA do roku 2021 je o to zaujímavejší, že ho možno... Čítať ďalej
28 | 11 | 2020 | Ivan Brožík


Amos Jadlin, bývalý šéf izraelského vojenského spravodajstva a súčasný šéf think-tanku Inštitút pre štúdie národnej bezpečnosti, špekuloval, že nedávna návšteva ministra zahraničia Mikea Pompea v Izraeli mohla so zabitím súvisieť. "Podľa všetkého si sem Pompeo neprišiel vypiť víno do vinárstva Psagot," zavtipkoval Jadlin a zmienil sa o bezprecedentnej návšteve najvyššieho amerického diplomata v izraelskej osade.

"Ktokoľvek prijal toto rozhodnutie o atentáte vie, že ešte 55 dní má Biely dom za šéfa niekoho, kto vidí iránsku hrozbu tak, ako oni ... Biden už je iný príbeh," uviedol Jadlin.

"Po ére dinosaurov prišla éra potkanov", hovorí Jegor Ligačev, storočný bývalý člen politbyra ZSSR
Jegor Ligačev si myslí, že "je škoda, že v Kremli neboli bojovníci, ktorí by odstránili Gorbačova a zachránili ZSSR. Čítať ďalej
29 | 11 | 2020 | Ivan Brožík