Prevádzači vás dostanú cez kanál La Manche s vianočnou zľavou
20 | 12 | 2020 I Diana Zaťková

Gangy prevádzajúce ľudí ponúkajú vo Francúzsku zľavnené vianočné ceny, ktoré uľahčujú nelegálnym migrantom plaviť sa cez Lamanšský prieliv už za 300 libier, informuje portál Breitbart.


Spravodajské zdroje uviedli, že priemerné náklady na cestu sa pohybujú od 500 do 1 000 libier, pričom niektoré gangy obchodujúce s ľuďmi ponúkajú cestu do Británie už za 300 libier, informoval denník Daily Telegraph.

Pokles cien - ktoré v septembri dosahovali až 2 700 libier - nastáva pred vianočným sviatočným obdobím, keď sú hraničné hliadky menšie, lebo veľa dôstojníkov má voľno. Minulé Vianoce a Druhý sviatok vianočný boli zaznamenané rekordy v prechodoch cez Lamanšský prieliv, čo Britániu prinútilo tento rok hliadky posilniť.

Gangy prevádzajúce ľudí údajne znižujú ceny uprostred zvýšenej pozornosti zo strany francúzskych úradov. Tie začali strážiť pláže po tom, čo minister vnútra Priti Patel súhlasil s ďalšou výplatou vo výške 28 miliónov libier pre Francúzsko.

Nový britský lockdown vyvolal masový exodus z Londýna
20 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Od roku 2014 britskí daňoví poplatníci poslali Francúzsku asi 192 miliónov libier, aby sa pokúsilo zastaviť príliv nelegálneho prisťahovalectva, migračné vlny sa však len zväčšovali.




Brexit sa tiež považuje za motivačný faktor pre pokles cien, pretože siete obchodníkov s ľuďmi sa údajne snažia vyrovnať obavy nelegálnych migrantov z toho, že koniec prechodného obdobia brexitu zníži ich šance žiadať o azyl v novej krajine.

Zdroj z ministerstva vnútra uviedol: „Títo ohavní zločinci sa nezastavia pred ničím, aby nelegálne prepašovali ľudí do Veľkej Británie. Poslednou kvapkou sú trhové ceny za vykorisťovanie zraniteľných žien a detí, ktoré ich lákajú k nasadeniu životov smrtiacim prechodom do Veľkej Británie."

Holandsko zakazuje leteckú dopravu z Británie
20 | 12 | 2020 | Diana Zaťková

"Naše bezpečnostné služby robia všetko pre to, aby sa dostali zločincov, ktorí stoja za týmto obchodom s ľuďmi," tvrdí zdroj. Ministerstvo vnútra je údajne pripravené rozmiestniť „tajnú jednotku“ rýchlostných člnov a vodných skútrov v Lamanšskom prielive s cieľom monitorovať ďalšie prechody migrantov.


Veliteľ Dan O'Mahoney uviedol: „Táto nová technológia by mohla pomôcť v našej misii tento priechod znemožniť." V tomto roku bolo doteraz zaznamenaných takmer 9 000 nelegálnych migrantov, ktorí sa dostali na britské pobrežie loďou, čo je štvornásobok počtu z roku 2019.

Nemecké médiá: Na Slovensku zlyhala stratégia hromadného testovania
Slovensko sa chcelo stať akousi vzorovou krajinou, pokiaľ ide o boj s koronavírusom. Bez lockdownu, ale s pomocou hromadného testovania chceli Slováci prečkať zimu. Počty infikovaných ľudí však raketovo rastú a premiér Igor Matovič, ktorým sám má... Čítať ďalej
20 | 12 | 2020 | Ingrid Vrabcová