Nemecké médiá: Na Slovensku zlyhala stratégia hromadného testovania
20 | 12 | 2020 I Ingrid Vrabcová

Slovensko sa chcelo stať akousi vzorovou krajinou, pokiaľ ide o boj s koronavírusom. Bez lockdownu, ale s pomocou hromadného testovania chceli Slováci prečkať zimu. Počty infikovaných ľudí však raketovo rastú a premiér Igor Matovič, ktorým sám má pozitívny test na COVID-19, musel teraz predsa len pristúpiť k urýchlenému zatvoreniu krajiny, píše nemecký portál n-tv.de.


Lockdown bol na Slovensku pôvodne plánovaný až od pondelka. Súčasne v krajine začal už v sobotu od 5. hodiny ráno platiť zákaz vychádzania. Jeho dodržiavanie kontrolujú na cestách a železničných staniciach policajti. Platia súčasne výnimky, napríklad nevyhnutná starostlivosť o blízku osobu či cesta do práce. Vianočné nákupy možné nie sú.


Otvorené môžu byť tiež obchody s potravinami, lekárne, čerpacie stanice či banky, ale aj servisy pre mobilné telefóny. Supermarkety môžu predávať len potraviny, oddelenia s iným tovarom musia zatvoriť, píše nemecký portál a dodáva, že združenie obchodných reťazcov takéto opatrenie vlády ostro kritizuje, označuje ho za šikanovanie a hrozí žalobou.


Tvrdú mediálnu kritiku zožalo najmä rozhodnutie vlády o zatvorení všetkých škôl, paradoxne ale v prevádzke zostávajú lyžiarske vleky a lyžiarov sa obmedzenia súvisiace so zákazom vychádzania vôbec netýkajú. Jedno z najznámejším lyžiarskych stredísk v krajine patrí práve pravicovo-populistickému predsedovi slovenského parlamentu Borisovi Kollárovi. Ten je súčasne aj šéfom druhej najväčšej vládnej strany Sme rodina, poznamenáva ďalej portál n-tv.de.


Infikovaný je aj premiér Matovič


V piatok sa na Slovensku zaznamenalo 3 991 nových prípadov, čo je najvyššia hodnota od prepuknutia pandémie. Od polovice novembra počty novonakazených každý deň rapídne rastú, súčasne tak aj počet obetí. Vo štvrtok to bolo rekordné číslo - 69 mŕtvych. Slovensko má 5,5 milióna obyvateľov. Sedemdňová incidencia výrazne prevyšuje 300 na 100-tisíc obyvateľov.


V piatok populisticko-konzervatívny predseda vlády Igor Matovič potvrdil, že bol pozitívne testovaný na COVID-19. Krátko na to mali pozitívny test aj viacerí ďalší vedúci politici, ktorí s ním boli v kontakte, informuje nemecký portál.


Slovensko sa postaralo o medzinárodný rozruch ešte v novembri, keď uskutočnilo celoplošné testovanie obyvateľov nad desať rokov. Matovič túto rozsiahlu akciu označoval ako alternatívu lockdownu. Tomu sa však aj tak nepodarilo zabrániť, pretože dramaticky rýchlo rastú počty infikovaných a nemocnice sú maximálne preťažené. Sám to označil za politickú porážku, uzatvára nemecký portál n-tv.de.