Európski advokáti: Znižovanie štandardov nezávislosti sudcov a advokátov je znakom rozpadu právneho štátu
20 | 12 | 2020 I sefredaktor
Znižovanie štandardov nezávislosti sudcov a advokátov je často znakom rozpadu právneho štátu. Napísal to predseda Rady advokátskych komôr Európy (CCBE) Ranko Pelicarić v liste, ktorý zaslal predsedovi vlády SR Igorovi Matovičovi (OĽaNO). Správu priniesol portál hlavnespravy.sk.

Pelicarić vyjadril podporu nezávislej advokácii na Slovensku a apeloval na zachovanie nezávislosti advokátskej samosprávy aj v oblasti disciplinárneho konania voči členom advokátskeho stavu. Informovala o tom Slovenská advokátska komora (SAK) na svojej internetovej stránke.

Obavy predsedu CCBE súvisia so zriadením Najvyššieho správneho súdu, ktorý by mal mať aj disciplinárnu právomoc voči sudcom všeobecných súdov, prokurátorom a aj ďalším právnickým profesiám. "Na Slovensku, rovnako ako v ďalších postkomunistických krajinách, je ešte dôležitejšie dodržiavať princípy vlády práva berúc do úvahy, že boli 40 rokov porušované," uvádza sa v liste.

„Prvá a najdôležitejšia úloha advokátov je reprezentovať svojich klientov a práva a záujmy týchto klientov, ktoré sú chránené zákonom. Právo na právnu pomoc je jedným z ústavných práv ustanovených v Ústave SR a toto právo musí byť naplno zaručené. To by bolo nemožné, ak by nezávislosť advokátov, teda ich disciplinárna právomoc a nezávislosť Slovenskej advokátskej komory nebola dodržaná,“ píše v liste Pelicarić. Ako dodal, SAK požaduje vysoké etické štandardy a neustále ich presadzuje prostredníctvom svojich disciplinárnych orgánov.

Podľa Pelicarića je kľúčové, aby všetky navrhované zmeny systému „bŕzd a protiváh“ boli transparentne prediskutované a opatrne premyslené. „Je nevyhnutné, aby bol právny štát na Slovensku uchovaný v takej sile, ako je v celej Európskej únii,“ uzavrel Pelicarić.

CCBE združuje 45 právnických a advokátskych komôr po celej Európe a reprezentuje tak viac než jeden milión ich členov.