Kým Haščák obýva väzenskú celu, jeho finančný kamarát Tkáč je najbohatším Slovákom
19 | 12 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Aký to paradox. Kedysi spolu bohatli, teraz jeden sedí za mrežami a druhý je najbohatším Slovákom. Ak by niekto nevedel, reč je o Jaroslavovi Haščákovi a Patrikovi Tkáčovi.


Hlavnou oblasťou podnikania Jaroslava Haščáka, ktorý vlastní Pentu, a Patrika Tkáča, ktorému patrí J&T. bolo na začiatku finančníctvo, ale postupne rozšírili svoje chápadlá aj do ďalších oblastí. Z Tkáča je teraz opäť významný akcionár Energetického a průmyslového holdingu (EPH), ktorý má v našej energetike silnejšie postavenie ako štát, informuje portále.dennikn.sk.
Spoluvlastník veľkého balíka akcií a vlastník tučného účtu

Tkáč je skutočným boháčom, ktorému aj naďalej potečú na účet ťažké milióny, pretože cez EPH bude spoluvlastniť Slovenské elektrárne, Eustream, SPP – distribúciu, Naftu a Stredoslovenskú energetiku, čo je asi polovica prvej desiatky najväčších energetických firiem u nás. A aby toho nebolo málo, EPH okrem toho ovláda firmy v rôznych krajinách Európy, najmä v Spojenom kráľovstve, Nemecku, Taliansku, Česku a v Maďarsku. Tkáč teda bude mať v EPH až 44-percentný podiel, čo keď vynásobíme 66-percentným podielom EPH v Slovenských elektrárňach, teda po očakávanom prevzatí podielu talianskeho Enelu, výsledok dostaneme taký, že Tkáč bude nepriamo vlastniť 29 % firmy, ktorá je naším dominantným výrobcom elektriny.

Vyrába ju najmä v jadrových elektrárňach Jaslovské Bohunice a Mochovce a vo vodných elektrárňach roztrúsených po celej krajine. Slovenské elektrárne majú aj dve uhoľné elektrárne vo Vojanoch a v Novákoch, ktoré síce nemajú veľkú perspektívu, no v budúcnosti sa môžu premeniť na teplárne s menším výkonom. Slovenské elektrárne sú zároveň najväčším zamestnávateľom a investorom v energetike, ktoré boli v minulosti aj najziskovejšou slovenskou firmou. To ale už neplatí, pretože všetky svoje zisky, a k tomu aj rastúce dlhy, investujú do výstavby tretieho a štvrtého bloku jadrovej elektrárne Mochovce, ktorá sa od roku 2008 neustále predražuje a posúva. Najziskovejším slovenským podnikom je preto Eustream, prepravca plynu s čistým ziskom 400 miliónov eur. Aj ten bude spoluvlastniť Patrik Tkáč.

Slovenský oligarcha je spolu s Berlusconim akcionárom nemeckej televízie Pro7
21 | 10 | 2019 | Patrik Palko

Tkáčov odhadovaný majetok sa ráta v miliardách eur

V Eustreame totiž vlastní 49-percentný podiel dcérska firma EPH s názvom EP Infrastructure a EPH v nej kontroluje 69-percentný podiel. Tkáč má potom, vzhľadom na svoj 44-percentný podiel v EPH, v Eustreame približne 15-percentný podiel. Rovnako by to malo byť podľa registra partnerov verejného sektora aj v SPP – distribúcii a tiež v Stredoslovenskej energetike. Parádne zisky mu teda len tak potečú. Tkáč sa neskôr stal veriteľom, ktorému mal Křetínský, respektíve EPH postupne splácať kúpnu cenu, a za svoj 37-percentný podiel mal postupne dostať 1,75 – 2,75 miliardy eur!

Potvrdilo sa tiež, že EPH sa nikdy úplne neoddelil od skupiny J&T. Vznikol holding, kde mal J&T významný podiel. Akcionárske podiely J&T sa najskôr zmenili na pohľadávku, a potom spätne na akcionársky podiel. Tkáča začal pred pár rokmi český portál E15 a časopis Euro v spolupráci so slovenským Trendom dávať v rebríčkoch najbohatších Slovákov na prvé miesto s majetkom okolo troch miliárd eur. Dôvodom bola práve expanzia EPH a neskôr Tkáčov odchod, za ktorý mal dostať najmenej 1,75 miliardy eur. Časopis Forbes bol v tomto ale opatrnejší, lebo o vyplatení 1,75 miliardy neboli žiadne dôkazy, a tak mu peniaze z EPH mu do majetku nezarátali. Opäť sa teda potvrdilo, že pri J&T človek nikdy na sto percent nevie, či to, čo majú na seba napísané, aj naozaj vlastnia, uvádza v závere portál e.dennikn.sk.

Viete ktorí sú najbohatší Slováci za rok 2020? Z ich majetkov sa vám zatočí hlava
Pravidelný rebríček magazínu Forbes ukazuje, ako sú na tom slovenskí boháči. Niektorí stúpajú, iní klesajú. Čítať ďalej
18 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.